Premieră națională: Patru pacienți vor beneficia, în aprilie, de terapii celulare, la Institutul Clinic Fundeni

Publicat: 05 apr. 2022, 11:23, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Premieră națională: Patru pacienți vor beneficia, în aprilie, de terapii celulare, la Institutul Clinic Fundeni
Institutul Clinic Fundeni

În premieră, în luna aprilie, la Institutul Clinic Fundeni (ICF), patru pacienți vor beneficia de terapii celulare, „care reprezintă un pas uriaș în tratamentul neoplaziilor hematologice refractrare la alte tipuri de tratamente”, precizează prof. dr. Alina Tănase, șef secție hematologie și transplant medular în cadrul ICF.

Dar ce sunt terapiile celulare și care este diferența între acestea și terapiile convenționale oncologice? ”Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale sau inovative, terapiile celulare reprezintă o metodă nouă de tratament, care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și a distruge celulele tumorale. Spre deosebire de un medicament clasic, terapia CAR-T (chimeric antigen receptor-T cell) este creată special pentru fiecare pacient în parte. De aceea și procesul de fabricație necesită o schimbare radicală, de la producție la logistică și administrare”, precizează prof. dr. Tănase.

În mod normal celulele T au rolul de a distruge celulele infectate cu virusuri și eventual celulele canceroase. Dar celulele canceroase au capacitatea de a-și crea un mediu diferit, astfel încât celulele T nu mai reușesc să le distrugă.

Și aici vin terapiile celulare, personalizate în cancerele hematologice, care pot fi administrate în centrele de transplant de celule stem hematopoietice, unde există o echipă de îngrijire multidisciplinară, acces rapid într-o secție de terapie intensivă. Toate aceste condiții sunt îndeplinite la Institutul Clinic Fundeni, care a obținut anul trecut acreditare internațională pentru administrarea acestor terapii.

De la pacient sunt recoltate celule imune, care sunt trimise  – ca o pungă de sânge  – la un laborator specializat, unde sunt modificate genetic. Celulele imune T ale pacientului se întorc de la laborator sub forma unui medicament personalizat, special pentru pacientul respectiv.

Totuși, nu orice pacient este eligibil pentru aceste terapii. ”În cazul terapiei deja disponibile în România, care are indicație în două afecțiuni hematologice, vorbim despre pacienți deja tratați de către medicul hematolog care, din păcate, nu au răspuns sau au recidivat în urma terapiilor convenționale administrate sau în urma transplantului medular. Așadar, sunt pacienți pentru care nu mai există alte soluții terapeutice.

Însă, din cauza terapiilor sistemice anterioare, pacienții oncologici pot prezenta un status precar și risc extrem de crescut de reacții adverse severe la terapia CAR-T. Din acest motiv doar pacienții cu alte tratamente în antecedente realizate fără succes, dar cu status funcțional bun sunt considerați eligibili pentru această formă de tratament, explică prof. dr. Alina Tănase.

Această procedură este aprobată de Agenția Americană a Medicamentului și de Agenția Europeană a Medicamentului. În Uniunea Europeană sunt aprobate 2 astfel de terapii CAR-T. În țara noastră avem disponibilă momentan prima terapie celulară CAR-T, decontată de CNAS.