Aplicațiile europene de depistare a contacților Covid 19 vor fi interoperabile

Publicat: 20 oct. 2020, 14:16, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Aplicațiile europene de depistare a contacților Covid 19 vor fi interoperabile

Aplicațiile dezvoltate pentru depistarea contacților și avertizarea, în vederea întreruperii lanțului de infectare cu coronavirus, vor fi interoperabile la nivel transfrontalier. Comisia Europeană a instituit pe teritoriul UE un sistem care să asigure interoperabilitatea – un așa-numit „gateway”.

După încheierea cu succes a fazei-pilot, sistemul intră de marți în funcțiune, odată cu conectarea prin intermediul acestui serviciu a primului set de aplicații naționale. Ele sunt: Corona-Warn-App a Germaniei,  COVID Tracker a Irlandei și aplicația immuni a Italiei, se arată într-un comunicat de presă transmis marți de reprezentanții Comisiei Europene.

În total, cele trei aplicații au fost descărcate de aproximativ 30 de milioane de persoane, ceea ce reprezintă două treimi din numărul total de aplicații descărcate în UE.

„Multe state membre au lansat aplicații facultative de depistare a contacților și de avertizare, iar Comisia a sprijinit aceste demersuri prin facilitarea interacțiunii dintre aplicații în condiții de siguranță. Libera circulație este o parte integrantă a pieței unice – gateway-ul înlesnește acest lucru, ajutându-ne să salvăm vieți”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă al CE.

România nu se regăsește pe listă

În total, 20 aplicații care au la bază sisteme descentralizate pot fi interoperabile prin serviciul de gateway. Ele pot fi acum legate în baza unui protocol care prevede mai multe verificări și actualizări.

Săptămâna viitoare va fi legată o a doua serie de aplicații. Se estimează că în această etapă vor fi adăugate aplicația eRouška a Cehiei, aplicația smitte stop a Danemarcei, aplicația Apturi COVID a Letoniei și aplicația Radar Covid a Spaniei, urmând ca în luna noiembrie să fie legate la sistem și alte aplicații.

Gateway-ul asigură faptul că aplicațiile funcționează fără probleme la nivel transfrontalier. Prin urmare, utilizatorii vor trebui să instaleze una singură și, atunci când călătoresc într-o altă țară europeană participantă, vor putea, în continuare, să fie informați cu privire la contacți. Pot primi avertizări, indiferent dacă se află în țara lor de origine sau în străinătate.

România se numără printre cele 12 state UE ce nu au deocamdată o aplicație care să depisteze și să avertizeze cu privire la contacții unor persoane îmbolnăvite cu noul coronavirus.