Violențele sexuale, psihologice sau fizice din copilărie măresc riscul de scleroză în plăci la vârsta adultă
A fi fost în copilărie victima violențelor sexuale, psihologice sau fizice ar putea crește riscul de a fi diagnosticat cu scleroză în plăci, pe lângă principalii factori de risc ai acestei boli.
Este cunoscut că traumatismele din copilărie pot altera sistemul imunitar și mări riscul de boli auto-imune. Iată că un nou studiu arăta recent legătura între experiențele negative și traumatizante trăite în perioada copilăriei și apariția sclerozei în plăci la vârsta adultă.
Studiul, publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery&Psychiatry, a fost efectuat pe un lot format din 78.000 de femei însărcinate. Ele au oferit informații legate maltratări la care au fost supuse sau nu înainte de vârsta de 18 ani.
Din totalul participantelor la studiu, 14.447 de femei au declarat că au fost victime ale violențelor. Femeile cu antecedente de violență erau și susceptibile de a fi fumătoare (tabagismul este un factor de risc pentru scleroza în plăci), de a fi supraponderale sau de a avea simptome de depresie. După luarea în considerare a acestor factori (adăugând nivelul de educație și veniturile gospodăriei), femeile maltratate în copilărie erau mai susceptibile de a avea scleroză în plăci.
În perioada studiului, 300 de femei au fost diagnosticate cu scleroză în plăci. Un sfert dintre ele au declarat că au fost maltratate în copilărie.
Potrivit acestui studiu, riscul de a dezvolta această boală crește cu 65% în cazul violențelor sexuale, cu 40% în cazul violențelor psihologice și cu 31% în cazul violențelor fizice.
Maltratarea infantilă poate perturba semnalele cerebrale și glandulare – axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală -, provocând o stare pro-inflamatorie, explică autorii studiului. O mai bună înțelegere a factorilor de risc și a momentului expunerii la aceștia poate deschide calea prevenției și poate oferi o perspectivă mai bună asupra mecanismelor bolii, mai spun aceștia.