Patria recunoscătoare!

Publicat: 09 apr. 2022, 07:00, de Nina Marcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Patria recunoscătoare!

Istoria a consemnat, uneori cu fidelitate, alteori haotic, multe războaie ale omenirii. De când e lumea lume, au fost și războaie.

Oamenii s-au înfruntat și au fost care pe care, din varii motive, adesea. Războiul de independență – al nostru, al românilor, a fost și el înscris în paginile istoriei. Desigur, nu au ajuns până la noi atât de multe date, cum ajung, acum, despre războiul din Ucraina. Pe lângă informațiile istorice, mai avem poeziile lui Alecsandri: Sergentul, Peneș Curcanul, Oda ostaşilor români, Hora de la Plevna. De unde înțelegem că toate înscrisurile făcute la vremea lor sunt importante pentru viitorime.

În comuna prahoveană Proviţa de Jos, pe un perete din şcoală, există, zic eu, o comoară. Un act emis atunci, după război, prin care localitatea mulțumește eroilor satului căzuți în 1877 – 1878, pentru independența națională. În documentul despre care facem vorbire, fără să fie vorbe goale, se mai precizează că patria le e recunoscătoare. Atestatul s-a păstrat în stare foarte bună și, de mulți ani, se găsește la școală, alături de alte acte importante pentru Provița de Jos.