Mai este utilă vaccinarea anti-Covid ?

Publicat: 10 apr. 2022, 15:22, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Mai este utilă vaccinarea anti-Covid ?

Vorbim din ce în ce mai puțin despre Sars-Cov-2, Covid-19.  Explicațiile sunt multiple. Varianta Omicron s-a dovedit mai puțin agresivă comparativ cu Delta și presiunea pe spitale și medici s-a redus treptat. Și atunci se pune întrebarea: Mai este utilă vaccinarea anti-Covid?

Totuși, datele confirmă faptul că varianta Omicron, aflată acum în circulație, a provocat și provoacă în continuare forme severe în cazul persoanelor cu risc ridicat: vârstnici, persoane cu sistemul imunitar slăbit, cu transplant, cu insuficiență renale etc. Evident, pentru beneficiul propriu, aceste persoane ar trebui în mod categoric să fie ”la zi” cu dozele de rapel. Pentru că e bine să ne reamintim:  Covid-19 este o boală care poate fi mortală în cazul unor persoane.

În prezent, se pune problema dacă este sau nu necesară vaccinarea în cazul persoanelor la care probabil infecția ar putea fi asimptomatică.

Apariția de noi variante are loc pe fondul unor erori de copiere a genomului virusului. Cu cât virusul circulă mai mult, cu atât este mai mare posibilitatea de a genera o nouă variantă. Pentru a limita circulația virusului, sunt două soluții: măsuri de protecție,așa- numitele măsuri-barieră, și vaccinarea masivă a populațiilor.

Limitarea replicării virusului

De la începutul pandemiei, s-au succedat mai multe variante ale coronavirusulu. Când o nouă variantă a luat locul celorlalte, nou-venita s-a dovedit a fi mult mai contagioasă comparativ cu precedentele.

În schimb, despre noua variantă nu se poate prezice dacă va fi mai periculoasă comparativ cu precedentele. Or, aici se află beneficiul colectiv al vaccinării. A se vaccina un număr cât mai mare mare de persoane înseamnă a limita replicarea virusului și, deci, posibilitatea acestuia de a da naștere unei noi variante potențial mai periculoase.

Pe de o  parte, o nouă variantă ar putea fi asociată cu forme grave de boală chiar la persoane care nu prezintă neapărat factori de risc. Pe de altă parte, ea ar putea fi foarte rezistentă la vaccinuri, anulând, astfel, toate eforturile depuse până acum pentru o acoperire vaccinală satisfăcătoare.