Guvernul revitalizează Casa de Comerţ „Unirea” cu 100 milioane euro. Unde vor ajunge banii
Guvernul vrea să revitalizeze Casa de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, proiectul de suflet al fostului ministru al Agriculturii Petre Daea, cu o alocare de 100 milioane euro, inclusă în Pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”.
Deși s-a aflat de-a lungul timpului în centrul mai multor scandaluri, Casa „Unirea” nu a fost închisă, ci a continuat să funcționeze, chiar dacă era pe piedere. Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și-a anunțat încă de la începutul mandatului sprijinul pentru acest proiect, ceea ce și începe să se vadă.
„O altă măsură decisă și care va fi implementată prin Pachetul „Sprijin pentru România” este bugetarea cu 100 milioane euro a Casei Unirea. A fost un proiect început în 2019, blocat o bună perioadă de timp din diferite chichițe administrative sau orice altceva, bani ținuți în bugetul MADR, în conturile Casei de Comerț, în loc să ajute Casa să devină un integrator de soluții între fermier și consumator, să facă viabilă practic preluarea produselor agricole din fermă și livrarea lor către consumatorul final”, a declarat ministrul Agiculturii Adrian Chesnoiu, luni seara, la Realitatea.
Chesnoiu spune că din sumele ce vor fi alocate, acum, o parte vor fi folosite pentru achiziția de materie primă de la producători în vederea procesării.
„Am luat această decizie, este o alocare extrem de importantă, va viza și azhiziția unei bune părți din productia primară pe acele produse pe care le avem în vedere să le stimulăm în scopul procesării, evident procesarea lor în țară, astfel încât să aducem de fapt produse cu valoare adăugată către consumatorii români. Acesta este dezideratul Casei și sper să-și producă efectul”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Înființață de Ministerul Agriculturii în ianuarie 2019 cu un capital de 93 milione lei, Casa Unirea a lucrat numai pe pierderi în cei doi ani de activitate, singurul lucru bun fiind faptul că a reușit totuși să le reducă de la 7 milioane euro, în 2019, la 5 milioane euro în 2020. Pentru 2021, obiectivul era trecerea pe plus.