Trei studii și o concluzie comună: un vaccin contra meningitei B ar putea asigura o protecție de până la 40% contra gonoreei
Un vaccin deja existent contra meningitei de tip B ar putea proteja și contra gonoreei, o boală cu transmitere sexuală, care crește mult riscul de infectare cu HIV. Este concluzia comună a trei studii publicate anul acesta la 12 aprilie în revista The Lancet Infectious Diseases, descrise de Sante magazine.
Această infecție, cunoscută sub numele de blenoragie sau gonoree, este provocată de o bacterie. Majoritatea persoanelor afectate sunt cu vârste între 15 și 50 de ani, precizează Organizația Mondială a Sănătății, cei mai afectați fiind bărbații sub vârsta de 30 de ani. În 2020, în lume, au fost înregistrate 82,4 milioane de noi cazuri, potrivit estimărilor. O cifră care se află într-o creștere accelerată.
La ora actuală, nu există niciun vaccin care să prevină această infecție cu transmitere sexuală. Astfel, responsabilii sanitari la nivel global se tem ca această boală ar putea deveni mai rezistentă.
Potrivit unui prim studiu realizat în Australia de profesorul Helen Marshall, vaccinul 4CMenB (două doze) ar fi eficace 33% contra gonoreei.
Cifre asemănătoare au fost stabilite și în al doilea studiu, realizat în SUA, coordonat de dr. Winston Abara: vaccinarea cu două doze pare să ofere o protecție de până la 40% contra acestei infecții. O singură doză de vaccin ar avea eficacitate de 26%.
Totuși, autorii recunosc și unele limite: aceste studii evaluează datele și nu permit confirmare legăturii directe dintre cauză și efect. Ceea ce înseamnă că sunt necesare studii clinice suplimentare.
Al treilea studiu, efectuat la Imperial College din Londra, a cercetat efectele sanitare și economice ale folosirii vaccinului contra meningitei B pentru protejarea de gonoree. Concluzia? Vaccinarea celor mai expuși riscului de infecare este mijlocul cel mai rentabil de a evita creșterea numărului de cazuri. Astfel, s-ar putea preveni circa 110.000 de cazuri în Anglia și s-ar putea economisi aproximriv opt milioane de lire sterline în zece ani.