Protejarea emoțiilor la copii. Psiholog: „Profesorii ar trebui să nu facă din ore un rezumat al știrilor de seară”
Nu reprezintă nicio noutate faptul că această perioadă destul de îndelungată de conflict în Ucraina are implicații vaste, în ceea ce privește toate „straturile” societății”.
Spre exemplu, copiii ar trebui feriți de emoțiile adulților față de războiul din Ucraina, este de părere profesorul Mircea Miclea, psiholog, fost ministru al Educației.
El spune că, inevitabil, anxietatea părințior pe acest subiect se va transfera copiilor.
“Chiar dacă părinții simt această anxietate, să nu lase această anxietate să se exprime atunci când copilul este de față, pentru că îl va contamina, în mod clar. Atitudinea părintelui este esențială. Trebuie să fim centrați, în această perioadă, pe chestiuni concrete. De exemplu: iată care este orarul tău pentru mâine”, a punctat psihologul la Radio Europa FM.
Mircea Miclea a adăugat un fapt interesant. Și anume: „Cu cât mintea noastră este mai centrată pe lucruri concrete, pe care le putem controla, care depind de noi, atunci anxietatea este mai redusă. Concretul ne reduce din anxietate”.
Datul cu părerea, mai cu măsură
„Cred că școala ar putea delega pe profesorul de istorie, pe domnul diriginte sau pe consilierul școlar, dacă-l are, ca, din când în când, să le facă elevilor un rezumat despre ce s-a întâmplat.
Ei trebuie informați, dar doar din când în când. Expunerea prea mare la informații de genul acesta este detrimentală. Pentru că este o expunere la informație foarte saturată emoțional, cu foarte mare volatilitate și asta nu poate fi controlat”, conchide Mircea Miclea.