Raed Arafat: Suntem în ceasul al 12-lea. În următoarele zile poate va fi și mai greu
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că cea mai mare problemă cu care se va confrunta sistemul medical în următoarea perioadă va fi cea a resursei umane, nu cea a aparaturii.
„Impactul pe resursa umană, o oboseală în plus, o suprasolicitare, acesta este momentul în care suntem. Cred că în următoarele patru-șase săptămâni cam asta va fi situația și poate va fi și mai greu în următoarele zile”, a avertizat Raed Arafat, la Digi24.
Oficialul din MAI a explicat că aceasta este realitatea prin care trec și alte țări.
Întrebat de câte paturi suplimentare ar mai fi nevoie în București la o incidență de 4 la mie, Raed Arafat a explicat că în fiecare zi în București sunt sute de cazuri. „De aici trebuie să calculați: cam 5 la sută din ele este posibil în următoarele zece zile să aibă nevoie de terapie intensivă, probabil cam 20-30 la sută e posibil să aibă nevoie de oxigen și de terapie intermediară”, a arătat șeful DSU.
Raed Arafat a mai declarat că autoritățile din alte țări au arătat că atunci când au ajuns în situația de presiune foarte mare, au fost obligate să ia anumite decizii medicale dificile, cum ar fi să mute ventilatoarele de la un pacient la altul, așa cum a fost situația din Italia: „Asta este medicina de dezastre deja”, spune Arafat.
„Medicină de dezastre înseamnă să dai șansa cea mai mare la cel mai mare număr de pacienți pentru a le salva viața, ceea ce înseamnă că în momentul în care o persoană nu mai are nicio șansă, din punct de vedere medical o asiști, o tratezi paliativ, dar nu pui resurse suplimentare, dacă n-ai resurse”, a explicat secretarul de stat.
El a spus că soluția optimă este creșterea cât mai mare a numărului de locuri, a paturilor, dar și a resursei umane.
„Vom veni cu o soluție, bineînțeles, pentru creșterea resursei umane, urmează să anunțăm care va fi soluția imediată”, a promis Raed Arafat. El a menționat că va fi vorba despre o forță mobilă, formată din oameni care tocmai și-au încheiat rezidențiatul, care să fie mutată acolo unde este nevoie.
Raed Arafat: Încă avem stocuri
Totuși, Raed Arafat spune că în acest moment nu suntem în situația Italiei din primăvară și avem resurse.
„Avem încă în stocuri – prin eforturile și alocarea de fonduri care s-a făcut – ventilatoare, materiale, echipamente, monitoare, injectomate. Putem suplimenta încă cel puțin vreo 200 – 200 și ceva de paturi și încă, după ce se va mai livra, încă 200 de paturi, deci încă 400 de paturi de terapie intensivă, în următoarea perioadă, pe materialele și echipamentele pe care le avem. Dar, încă o dată spun, acest lucru depinde foarte mult și de resursa umană pentru care încercăm să găsim soluții și una din soluții, la un moment dat – blamată în prima fază a pandemiei – este reducerea activității elective, cel puțin pe alocuri, pentru a permite concentrarea pe pacienții COVID care necesită terapie intensivă. S-ar putea să se ia astfel de decizii pe zone, pe locații, pe capacitățile care există”, a declarat Raed Arafat.