Ce poate face MADR dacă roșia pleacă de la producător cu 25 de lei/kg și în piață se vinde dublu? Nimic
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) supraveghează preţurile alimentelor, însă, dacă diferența de preț de la producător și până la taraba din piață sau de pe raftul magazinelor este foarte mare, uneori chiar și de câteva ori, nu poate face nimic, nici măcar să dea o sancțiune.
Și este cazul nu doar al MADR, cât și al Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), după cum au recunoscut și reprezentanții Autorității. Cel mult, comisarii ANPC pot să verifice actele de proveniență a mărfii, dacă sunt în regulă sau nu și doar dacă sunt probleme pot să aplice o amendă.
Ministul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat, vineri, la Târgu Jiu că reprezentanţii MADR supraveghează preţurile alimentelor, dând drept exemplu preţul unui kilogram de roşii care se vindea zilele trecute în Capitală cu 55 de lei, însă, în niciun caz nu pot să intervină, pentru că vorbim de o piață liberă.
Produsul „pleacă de la producător cu preţul de 20-25 de lei, iar de la producător până în piaţa din Bucureşti pot să apară mai mulţi intermediari şi diverse situaţii care schimbă preţul respectiv”, iar Ministerul nu poate da sancţiuni în acest sens, a recunoscut Chesnoiu.
Fonduri pentru menținerea prețurilor
Ministerul Agriculturii a alocat, înainte de începerea războiului în Ucraina, peste 500 de milioane de euro din bugetul naţional pentru menţinerea preţurilor alimentelor agro-alimentare în cazul unei eventuale lipse a acestora, a mai declarat la Târgu Jiu, ministrul Adrian Chesnoiu.
A fost prima măsură luată pentru a stopa o creştere rapidă a preţurilor alimentelor, iar majorările pe care populaţia le resimte au avut drept principală cauză creşterea costului energiei şi gazelor natural, a arătat ministrul.
„Prima măsură pe care am luat-o înainte să înceapă războiul din Ucraina a fost să cuprindem în bugetul Ministerului acele sume necesare fermierilor români pentru a menţine constantă producţia. Şi am alocat peste 500 de milioane de euro din bugetul naţional astfel încât o eventuală lipsă sau penurie de produse agro-alimentare din piaţă să nu creeze o accelerare prea rapidă a preţurilor. (…) Preţurile la alimente ca şi la celelalte produse au pornit de la nişte cauze şi principala cauză a fost creşterea la energie şi gaze naturale, care de mai bine de un an şi jumătate cresc constant”, a menționat Chesnoiu.
Ministerul Agriculturii urmăreşte susţinerea fermierilor în faţa provocărilor determinate atât de criza energiei, cât şi de războiul din Ucraina şi de pandemie, iar una dintre măsuri vizează susţinerea fermierilor care depozitează producţia primară.
Citește și EXCLUSIV. Ce le aduce Iepurașul de Paste comisarilor de la ANPC. Surprize mari