Mergeți zilnic în ritm alert, dacă vreți să „întineriți” cu aproape 16 ani!
Un nou studiu promovează ideea că mersul pe jos rapid încetinește instalarea bătrâneții și ar putea ”întineri” vârsta biologică nu cu unul-doi ani, ci cu… 16 ani.
Este vorba de un studiu publicat în numărul din 20 aprilie al revistei Communication Biology, care susține că mersul pe jos poate să ne ofere acest supliment de tinerețe dacă este efectuat zilnic cu o viteză de peste 6 kilometri pe oră. De exemplu, o persoană în vârstă de 56 de ani, vârsta biologică, ar putea arăta mai tânără cu 16 ani.
Cercetătorii de la Universitatea Leicester, autorii studiului, au analizat datele aparținând unui număr de 405.981 de britanici și mai precis lungimea telomerilor celulelor albe. Telomerii, plasați la extremitățile cromozomilor, au rol protector și cu cât sunt mai lungi, cu atât vârsta biologică rămâne mai mică.
Până acum se știa că viteza mersului este o metodă foarte bună pentru protejarea sănătății. Acum este pentru prima când se face legătură între viteza mersului și lungimea telomerilor. Paddy Dempsey, autorul principal al studiului, spune că viteza mersului pe jos este mai importantă decât timpul acordat acestei practici.
Avantaje
A respira profund, ceea ce se întâmplă în timpul mersului alert, înseamnă reducerea anxietății, scăderea nivelului de stres și producerea faimoaselor endorfine dătătoare ale unei stări de bine. Aceasă activitate este simplă, dar avantajele sunt nenumărat mai ales pentru siluetă, mușchii fesieri, abdominali și dorsali fiind solicitați din plin. Mersul alert întărește echilibrul corpului, ceea ce este esențial pentru prevenirea căderilor mai frecvente în cazul persoanelor în vârstă. Mersul echilibrează metabolismul de bază, respectiv ”arderea caloriilor”.
De altfel, toate studiile precedente au o concluzie comună: mersul rapid reprezintă o soluție excelentă pentru prevenirea multor boli: diabet, hipertensiune, colesterol mărit, chiar Alzheimer și Parkinson. De asemenea, reduce riscurile de osteoporoză, accidente cardiace și de recidive a unor cancere, cum ar fi cel de colon și de sân.
Mersul în ritm alert este, într-adevăr, o practică simplă, dar chiar și așa presupune câteva măsuri: alegeți o încălțăminte sport lejeră, de bună calitate, în care să nu transpirați, care să protejeze articulațiile și tendoanele; evitați suprafețele din beton sau bitum și dacă este posibil alergați pe cărări din păduri sau parcuri.
În cazul persoanelor cu antecedente cardiace este indicată o vizită la medic pentru a stabili împreună cum să evitați orice risc. Medicii recomandă ca să începem cu ”ședința” de mers de 20 de minute și treptat să adăugăm câte cinci minute. Durata ședințelor nu ar trebuie să fie mai mică de 40 de minute. Ideea este de a evita ”ședințele” de mers lungi, dar rare. Trebuie să fie o practică efectuată zilnic. Mai bine zilnic chiar dacă în ședințe scurte, decât rar și în ședințe prelungite.
Pentru a fi siguri că ritmul de mers e benefic, ar trebui să ne deplasăm ca și cum am vrea să nu pierdem tramvaiul. Sau că în timpul mersului putem vorbi, dar nu am putea să cântăm.
Viteza ideală este de 5 – 7 kilometri pe oră – față de 4 kilometri în mersul obișnuit.
Dacă vreți să creșteți beneficiile, în timpul mersului puteți roti brațele și astfel alte grupe de mușchi sunt puse în acțiune. De asemenea, umerii trebuie să fie relaxați și spatele drept.