Covid-19: La un an de la îmbolnăvire, doar unul din patru pacienți spitalizați se reface complet
Potrivit unui studiu britanic recent, un pacient din patru spitalizați pentru Covid-19 se vindecă în totalitate după un an de la infectare. Același studiu mai arată că femeile și persoanele obeze au riscuri mai mari de a avea probleme de sănătate după infectarea cu noul coronavirus, transmite AFP.
Studiul a fost prezentat la Congresul european de microbiologie clinică și boli infecțioase de la Lisabona și publicat în revista The Lancet Respiratory Medicine. Pentru acest studiu, autorii au folosit datele aparținând unor pacienți adulți din 39 de spitale din cadrul National Health Service din Marea Britanie, în perioada 7 martie 2020 și 18 aprilie 2021.
Recuperarea medicală a fost evaluată prin rezultatele furnizate după examinarea pacienţilor, la cinci luni şi la un an de la externare.
Cercetătorii au prelevat eşantioane de sânge de la participanţii la acest studiu în timpul vizitei efectuate la cinci luni după externare, pentru a analiza prezenţa diverselor proteine inflamatorii.
Circa 2.320 de pacienţi au fost examinaţi la cinci luni după externare şi 33% dintre ei au fost examinaţi la un an după ieșirea din spital.
Din acest studiu a reieşit că procentul adulţilor care s-au vindecat complet nu s-a schimbat prea mult între primele cinci luni şi primul an de la ieşirea din spital: 25,5% pentru pacienţii examinaţi după cinci luni şi 28,9% pentru cei care au fost examinaţi după un an.
Probabilitatea de vindecare completă se pare că e mai scăzută în cazul pacientelor, a persoanelor obeze și a celor care au avut nevoie de ventilație mecanică. Oboseala, durerile musculare, insomnia şi dificultăţile de respiraţie sunt simptome asociate cu forma lungă de Covid-19 (Long Covid).