Azomureș reia parțial producția, în așteptarea subvențiilor promise de CE
Azomureș Tg. Mureș a anunțat repornirea unor instalații, după aproape patru luni de întrerupere a activității, la începutul lunii mai urmând să fie reluată producția de îngrășăminte și de produse pentru industrie. „Vom rămâne precauți și sub capacitatea normală de producție, până la confirmarea pachetului de subvenții”, se arată într-un comunicat al companiei.
Nu este însă singura unitate de profil care începe să lucreze, deși ptețurile la gazele naturale sunt în continuare mari. În urmă cu circa trei luni, și combinatul de la Slobozia, Nitramonia BC, a repornit.
Azomures și Fertilizers Europe au atras atenția UE și Guvernului României că șocul energetic ar putea duce la o criză a îngrășămintelor și a alimentelor. Experții estimează că, în special în contextul restricțiilor exporturilor ucrainene și rusești prin Marea Neagră, 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate și acest lucru are un efect sporit în lipsa îngrășămintelor.
Sprijin pentru producție
La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a intervenit pentru a încerca să prevină criza alimentară, stabilind un cadru legal în care statele membre pot sprijini companiile esențiale pentru agricultură. Polonia (836 milioane de euro) și Germania (20 miliarde de euro) au oferit deja pachete substanțiale de ajutor, cu prevederi speciale pentru producătorii de îngrășăminte.
La noi, însă, Guvernul României nu a stabilit încă nimic concret, dar Ministerele Energiei, Economiei și Agriculturii lucrează în consultare cu reprezentanți ai industriei precum Azomureș pentru a lansa un pachet de ajutor similar în cadrul CE, se arată în comunicat.
“Toate acestea duc la reluarea parțială a producției la Azomureș. Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preț care duc la costuri ridicate pentru îngrășăminte, chiar și cu ajutorul Guvernului. Prin urmare, până la confirmarea pachetului de subvenții, vom rămâne precauți și sub capacitatea normală de producție, dar în același timp considerăm că este esențial pentru o campanie agricolă 2022-2023 de succes să nu mai amânăm momentul repornirii. Anticipăm o producție limitată de Azotat de Amoniu, Nitrocalcar, Uree și Melamină în prima perioadă, urmând ca producția de îngrășăminte complexe de tip NPK să înceapă în perioada următoare”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.