Banca Mondială a redus prognoza de creștere globală. „Criza datoriilor va continua să se agraveze”
Țările „se confruntă cu un stres financiar grav”, iar criza datoriilor este de așteptat să „continue să se agraveze” în 2022, din cauza nivelului ridicat al datoriei și deficitelor, a declarat președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, potrivit Agenției de știri Xinhua.
„Datoria este una dintre cele două mari provocări cu care se confruntă creșterea economică globală”, a declarat Malpass la masa rotundă de presă Spring Meetings, menționând că „60% din țările cu venituri mici se află deja sau sunt expuse unui risc ridicat de criză a datoriilor”.
„Crizele datoriilor și deprecierea monedei pun o povară grea asupra săracilor”, a subliniat el.
„O altă mare problemă pentru creșterea globală este inflația, care ‘provoacă o presiune extraordinară'”, a spus Malpass, menționând că „politica economică trebuie ajustată pentru a crește oferta, nu doar pentru a crește cererea”.
În contextul războiului din Ucraina, șeful Băncii Mondiale a declarat că este profund îngrijorat de situația țărilor în curs de dezvoltare, care se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor la energie, îngrășăminte și alimente, precum și cu probabilitatea unor rate mai mari ale dobânzilor.
„Pe fondul unei inflații ridicate, al unei creșteri anticipate a ratei, al unui război ruso-ucrainean și al unei încetiniri în China, Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere globală pentru 2022 la 3,2%, comparativ cu 4,1% prezisă în ianuarie”, a declarat Malpass.
„Comerțul mondial se confruntă în continuare cu cote, tarife ridicate la import, tarife ridicate la export, subvenții alimentare scumpe și chiar interdicții la exporturile de alimente. Acest lucru trebuie să înceteze”, a spus Malpass.
El a solicitat comunității internaționale să intensifice imediat asistența de urgență pentru insecuritatea alimentară și să contribuie la consolidarea plaselor de siguranță socială.
Remarcile lui Malpass au venit la doar câteva zile după ce el, împreună cu șefii FMI, Programului Alimentar Mondial al ONU și Organizației Mondiale a Comerțului, au cerut o acțiune coordonată urgentă privind securitatea alimentară pentru a ajuta țările vulnerabile să se confrunte cu creșterea prețurilor și cu penuria de aprovizionare.
Banca Mondială estimează că, atunci când prețurile alimentelor cresc cu un punct procentual, 10 milioane de oameni din întreaga lume se află în sărăcie extremă.