Provocări și tensiune: Conflict Turcia-Grecia
Turcia a decis să nu participe la exercițiul NATO „Tiger Meet” din Grecia de luna viitoare din cauza „provocărilor”, potrivit agenției Anadolu. Turcia și-a notificat decizia luată la 22 aprilie țării gazdă, a adăugat sursa citată.
Sursa citată susține că s-a aflat că Atena a exploatat dezacordurile cu Ankara și a vizat Turcia prin modificări ale regulamentelor tehnice ale exercițiului, care contravin dreptului internațional. Întrucât cererile Turciei nu au fost acceptate, aceasta s-a retras din participare.
„Tiger Meet” este o inițiativă NATO care urmărește să promoveze solidaritatea între forțele aeriene aliate și se desfășoară anual în diferite țări. Exercițiul din acest an este programat în perioada 9-22 mai.
Informația apare pe un fond tensionat între Grecia și Turcia. Astfel, guvernul grec a decis vineri, 29 aprilie, să suspende acţiunile menite să crească încrederea în relaţiile sale cu Turcia, după un nou record de 126 de încălcări ale spaţiului aerian grec la care au participat 16 avioane militare turce într-o singură zi, după cum relatează EFE.
Manevre și în duminica Paștelui
”Acţiunile turce sunt inacceptabile, constituie o încălcare a suveranităţii ţării şi reprezintă o provocare ce nu va rămâne fără răspuns’‘, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec despre decizia Atenei de a suspenda reuniunile greco-turce privind măsurile de sporire a încrederii.
Miercuri s-au înregistrat 126 de pătrunderi ale avioanelor F-16 şi ale dronelor turce în spaţiul aerian grec, aceste aparate survolând 30 de insule greceşti, unele dintre ele locuite. ”Acţiunile Turciei creează un climat de tensiune deosebită în regiune” şi ”subminează coeziunea NATO într-un moment deosebit de critic în regiune în general”, a acuzat la rândul său MAE grec.
Avioanele militare turce efectuează de obicei manevre în săptămâna precedentă Paştelui ortodox, dar le opreşte în duminica de Paşti, însă anul acesta le-a continuat şi în acea duminică.