Adrian Chesnoiu: Imposibilitatea Ucrainei de a-și livra produsele a perturbat întreaga lume (VIDEO)
Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu susține că România trebuie să-și gândească perspectivele de dezvoltare mult mai atent și pe fundamente mult mai durabile care să nu aibă în vedere profitul imediat, ci continuitatea parteneriatului către viitor, dacă vrea să se mențină în rândul marilor producători de produse agroalimentare, mai ales în contextul actual.
El a dat drept exemplu situația Ucrainei, un stat mare producător de materii prime, care s-a trezit dintr-odată în imposibilitatea de a-și mai putea exporta materiile prime, iar consecințele se văd acum pe întreg globul.
“Să ne uităm puțin ce se întâmplă peste granite, în Ucraina, un stat mare producător de materii prime, de cereale și cum dintr-o dată, imposibilitatea livrării produselor lor a perturbat întreaga lume. De aceea cred că noi toți suntem datori să gândim perspectivele de dezvoltare mult mai atent și pe fundamente, pe baze mult mai durabile care să nu aibă în vedere profitul imediat, ci continuitatea parteneriatului către viitor. Dacă reușim să facem acest lucru și nu am nicio temere că nu va fi așa, atunci cu siguranță România va păstra un loc important pe harta marilor producători de produse agroalimentare”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu, prezent la inaugurarea unei unități de procesare a semințelor de floarea soarelui la Afumați.
Ucraina era, până la izbucnirea războiului, cel mai mare exportator de cereale din lume, cu livrări de circa 50 milioane de tone anual la o producție de aproximativ 90 milioane tone, în mod normal. De asemenea, reprezenta un producător important de floarea soarelui (circa 20 milioane de tone), fiind și cel mai mare producător la nivel mondial de ulei de floarea soarelui.
Blocarea exporturilor, în condițiile închiderii porturilor de la Marea Neagră și Marea Azov, a perturbat serios piața la nivel mondial, foarte multe țări având probleme cu aprovizionarea.
Adrian Chesnoiu spune că deciziile pe care țara noastră le ia trebuie bine argumentate, dând exemplu ceea ce s-a întâmplat în toamna anului trecut, când și-a asumat prelungirea derogării la neonicotinoide, chiar dacă au fost voci care n-au fost de acord cu acest lucru. Dacă nu ar fi luat această decizie, cel mai probabil, România s-ar fi trezit în situația de a pierde suprafețe importante cultivate cu floarea soarelui.
“Știm cu toții câte discuții s-au iscat, la finalul anului trecut, pe o decizie pe care evident mi-am asumat-o la cererea fermierilor de a acorda acea derogare de urgență pentru utilizarea tratamentului cu neonicotinoide la substanțele de floarea soarelui, porumb și sfeclă de zahăr. Întotdeauna când luăm o decizie trebuie să o argumentăm foarte bine, să avem toate elementele pe masă și, în primul rând, să fim sinceri unii cu ceilalți, pentru că știința și cunoașterea nu dăunează nimănui. Este mult mai dăunătoare utilizarea în alte scopuri a unor decizii statale, iar, astăzi, când discutăm, pentru că la vremea respectivă nici nu se punea problema unei agresiuni militare la granițele României și a unei presiuni atât de mari pe resurse, mai ales pe cele alimentare, să ne gândim cum ar fi fost astăzi România dacă ar fi riscat să își reducă poate cu o treime suprafața de floarea soarelui însămânțată”, a mai spus Adrian Chesnoiu.
România a avut, anul trecut, o producție de 3 milioane tone de floarea soarelui, în condițiile în care doar un milion de tone se procesează în țară, ceea ce a plasat-o în poziția de lider în UE pe acest segment.