Ce se întâmplă dacă războiul din Ucraina se prelungește?
Finalul conflictului din Ucraina pare încă departe, deplânge presa internațională. Indiferent cum și când se va sfârşi, războiul din Ucraina a obligat Europa să se gândească la extindere, la instituții și la relațiile cu țările terțe în termeni de amenințări, putere și influență, comentează Diario de Noticias.
Extinderea redevine un instrument de politică internațională, iar criteriul pentru a permite intrarea Ucrainei în UE va fi atât moral, cât și geopolitic, scrie ziarul portughez, subliniind că aceeași logică se aplică și celorlalți candidați, care au așteptat mai multă vreme.
În Albania, Muntenegru și Macedonia de Nord, problema va fi dacă Europa preferă ca aceste ţări să intre înainte de a fi pregătite sau să rişte să fie lăsate pe dinafară și să fie atrase în sfera de influență rusă sau, mai relevant, pe termen mediu, chineză, analizează Diario de Noticias.
China, nicio ambiție pentru rol principal?
Dacă războiul din Ucraina se prelungește, mai multe țări ar putea începe să imite politica de echilibrare a Chinei, pentru a minimiza propriile pierderi economice cauzate de război, opinează Foreign Affairs.
Fiind a doua putere economică a lumii, China intenționează să joace un rol important în modelarea normelor economice globale, dar nu are nicio ambiție să joace un rol principal în afacerile de securitate la nivel mondial, în special în probleme de război, din cauza disparității militare uriașe dintre capabilitățile sale și cele ale Statelor Unite, mai notează revista americană.
Guvernele trebuie să se pregătească pentru urmări de lungă durată ale războiului din Ucraina, avertizează Folha din Brazilia, citând un raport al Băncii Mondiale, care cuprinde proiecţii sumbre privind consecinţele conflictului. Războiul înrăutăţeşte efectele economice negative provocate de Covid, consolidând schimbări în cadrul standardelor globale de comerț, producție și consum de produse de bază, scrie Folha.