Covid-19: Ce se știe despre BA.4 și BA.5, noile sușe ale Omicron? Dr. Beatrice Mahler spune că ele pot provoca și forme severe

Publicat: 05 mai 2022, 18:00, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Covid-19: Ce se știe despre BA.4 și BA.5, noile sușe ale Omicron? Dr. Beatrice Mahler spune că ele pot provoca și forme severe
Dr Beatrice Mahler (Foto INQUAM Photos George Calin)

Două noi subvariante ale Omicron, BA.4 și BA.5, detectate inițial în Africa de Sud au fost depistate și în alte 20 de țări. Dr. Beatrice Mahler spune că deocamdată nu sunt motive de îngrijorare, dar există categorii de persoane vulnerabile care, odată infectate cu aceste subvariante, pot face forme severe de boală.

De fapt, ce se știe despre aceste subvariante incluse deja în categoria ”variante de interes” de organisme mondiale printre care Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Acum, despre cele două subvariante se știe că sunt implicate într-un nou val de contaminări în Africa de Sud. De altfel, ca și varianta Omicron și subvariantele acesteia BA.4 și BA.5 au fost detectate inițial tot în Africa de Sud. În prezent, cele două subvariante sunt clasate ”variante de interes” de OMS și ”fac obiectul unei supravegheri intense în privința profilului lor genetic, a anunțat societatea pentru sănătate publică din Franța.

Jacob Lemieux, specialist la în boli infecțioase la Massachusetts General Hospital, a declarat, în urmă cu câteva zile, că aceste subvariante par ”să provoace o creștere exponențială a ratei de pozitivare”, având în vedere situația ”alarmantă” din Africa de Sud, subliniază The Harvard Gazette.

În peste 20 de țări

La 26 aprilie, un caz de BA.4 și două de BA.5 au fost detectate în Franța, au anunțat autoritățile sanitare. De asemenea, cele două subvariante au fost confirmate în peste 20 de țări printre care: Botswana, Australia, China, Anglia, Danemarca.

Aceste subvariante ale Omicron, care au proteine spike identice, sunt foarte asemănătoare cu subvarianta Omicron BA.2, în schimb  prezintă mai multe mutații, ceea ce mărește gradul de îngrijorare al specialiștilor.

Este vorba de mutația L452R, despre care prof. dr. Antoine Flahault a declarat în ”La Depeche” că permite virusului să infecteze celulele umane, făcându-l mai transmisibil. O altă mutație – F486 – este implicată în fenomenul de ”ocolire” a anticorpilor imunitari, ceea ce ar putea diminua eficacitatea vaccinului contra Covid-19.

Se pare că subvariantele BA.4 și BA.5 rezistă la protecția conferită de trecerea prin infecția cu subvarianta BA.1 a Omicron. Evident, persoanele nevaccinate sunt cele mai expuse.

Deocamdată în Franța și în Europa nu se vorbește despre un nou val epidemic, întrucât nu se observă o creștere a numărului spitalizărilor sau deceselor. Totuși, OMS recomandă o atenție sporită, deoarece mai multe valuri epidemice au lovit Europa, după cele înregistrate în Africa de Sud.

Nu sunt încă variante îngrijorătoare

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, spune că încă nu avem motive de îngrijorare legat de aceste subvariante, mai ales dacă suntem vaccinați împotriva Covid-19. Totuși, dr. Mahler subliniază că sunt categorii de persoane vulnerabile care pot face forme severe de Covid-19.

„Pentru variantele de care vorbesc cercetătorii sud-africani nu cred că avem încă motive de îngrijorare semnificative. Sunt două variante de cercetare, două subvariante ale tulpinii Omicron care, sigur, trebuie urmărite de lumea științifică, care sunt urmărite inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății, dar nu sunt încă variante îngrijorătoare”.

Specialistul spune că Omicron ca de altfel virusul SARS-COV-2 este într-o continuă modificare:

”Virusul se adaptează și încearcă să găsească modalități de a supraviețui, astfel încât de la o subvariantă la alta devine mai contagios și încearcă să găsească metode prin care să învingă imunitatea pe noi o dobândim în urma infecției sau în urma vaccinării”, explică dr. Beatrice Mahler.

„Sigur, avertizează dr. Mahler, persoanele care n-au trecut prin boală și care nu sunt vaccinate, cele care n-au avut deloc contact cu o modalitate de imunizare împotriva SARS-CoV-2 sunt vulnerabile și pot să dezvolte forme severe”.