EXCLUSIV. Directorul Institutului Cantacuzino obligat de instanță să răspundă la informațiile de interes public privind dezinfecțiile de la Craiova

Publicat: 22 oct. 2020, 15:01, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
EXCLUSIV. Directorul Institutului Cantacuzino obligat de instanță să răspundă la informațiile de interes public privind dezinfecțiile de la Craiova
Florin Oancea

Printr-o decizie surprinzătoare, pe 13 martie 2020, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, îl numește pe medicul ortoped al echipei de handbal feminin CSM București, colonelul Florin Oancea, la conducerea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino„.

La scurt timp după numire, colonelul Florin Oancea și-au pus parafa pe o inginerie despre care ulterior a refuzat să ofere informații de interes public care vizau sănătatea locuitorilor din Craiova.

Dezinfecție controlată la Craiova, dar cu substanțe interzise

În plină stare de urgență, locuitorii Craiovei s-au trezit într-o noapte că nu mai pot sta în casă din cauza mirosului insuportabil rezultat în urma dezinfecțiilor făcute municipalitate. Revoltați mai mulți locuitori din Bănie dar și câteva asociații de locatari au încercat să afle cu ce substanțe s-a făcut dezinfectarea prin scările de bloc de nu se mai putea respira. Surpriza a fost uriașă.

Angajații societății Salubritate Craiova SRL au dezinfectat scările de bloc cu substanța din categoria biocidelor numită „Aldezin”. Numai că acest dezinfectant era destinat era destinat uzului veterinar și industrial, adică pentru locațiile unde nu există oameni și care puteau fi aerisite după dezinfecție. Ori în scările de bloc nu se putea da cu „Aldezin” pentru simplul fapt că nu se putea aerisi și, astfel persoanele, care intrau în contact cu acest mediu, automat aveau probleme de respirație și de iritare a feței și a ochilor.

Directorul de la Cantacuzino scos la raport de Tribunalul București

Ulterior, acestei operațiuni dezinfectare cu Aldezin, o asociația de locatari din Craiova a solicitat, în baza legii accesului la informații nr. 544/2001, directorului Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino„, colonelul Florin Oancea, să precizeze care sunt prevederile în baza cărora s-a făcut avizarea acestui produs numit „Aldezin” de uz veterinar care afectează sănătatea omului, cine a solicitat avizarea, ce condiții trebuiau îndeplinite de cel care a solicitat avizul acestui produs plus o serie de clarificări privind utilizarea acestui produs.

Dar directorul Florin Oancea a refuzat să dea aceste informații către solicitanții din Craiova pe motiv că nu sunt informații de interes public. Ca urmare a acestui refuz, unul dintre locatarii afectați de folosirea Aldezinului la dezinsecțiile din Craiova, Petre Becheru, a deschis acțiune în instanță împotriva directorului de la Cantacuzino.

În urmă cu două zile, pe 20.10.2020, Tribunalul București a obligat Institutul Cantacuzino să comunice locatarului craiovean Petre Becheru informațiile referitoare la Aldezin pe care le secretizaseră ilegal directorul Florin Oancea (vezi documentul în facsmil).

„Obligă pârâtul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino să comunice reclamantului informațiile solicitate prin punctele 3.2, 3.3, și 3.5 ale cererii înregistrate sub nr. P.1786/27.04.2020, în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Obligă pârâtul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino să procedeze la soluționarea reclamației administrative nr. E2955/15.05.2020 în ceea ce privește aspectele invocate de reclamant referitor la cercetarea administrativă și la sancționarea disciplinară, în conformitate cu dispozițiile art. 35 alin. 1 și 2 lit. e din Normele de aplicare ale Legii nr. 544/2001, respectiv prin soluționarea acesteia de Comisia de analiză privind încălcarea dreptului de acces la informațiile de interes public constituită la nivelul pârâtului”, se menționează în încheierea de ședință a Tribunalului București în dosarul nr. 12105/3/2020 privind refuzul directorului de la Cantacuzino de a face publice informațiile privind Aldezinul.

Dispoziție inedită

Foarte interesant este faptul că Tribunalul București a obligat, printr-o dispoziție inedită și unică, Institutul Cantacuzino să analizeze dacă se impune sancționare disciplinară a semnatarilor refuzului inițial, printre care și a directorului general Florin Oancea. Practic, comandantul Institutului Cantacuzino, Florin Oancea, trebuie să dispună constituirea unei comisii care să-l cerceteze disciplinar și pe el!

Semne de întrebare

Dar, ceea ce nu s-a precizat până acum este faptul că directorul Florin Oancea a dat avizul de utilizarea a Aldezinului în aceeași în care s-a solicitat avizarea de către firma din Filipești de Pădure-Prahova care furniza produsul pentru SC Salubritate Craiova SRL.

Mai mult, faptul că utilizarea Aldezinului la dezinfecțiile din scările de bloc din Craiova a fost ilegală este demonstrată de faptul că societatea Salubritate Craiova SRL a fost amendată de DSP Dolj și amenda a fost menținută printr-o hotărâre judecătorească. În plus, ulterior, s-a constatat că SC Salubritate Craiova SRL nu deținea aviz de face dezinfecții în scările de bloc din Craiova.

Nr. unic (nr. format vechi) : 12105/3/2020
Data inregistrarii 02.06.2020
Data ultimei modificari: 22.10.2020
Sectie: Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal
Materie: Contencios administrativ şi fiscal
Obiect: comunicare informaţii de interes public (Legea Nr.544/2001)
Stadiu procesual: Fond

Părţi

Nume Calitate parte BECHERU PETRU-IOAN Reclamant INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE MEDICO-MILITARĂ „CANTACUZINO” Pârât BIROUL RELAŢII PUBLICE DIN CADRUL INSTITUTULUI NAŢIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE MEDICO-MILITARĂ „CANTACUZINO” Pârât COMISIA DE ANALIZĂ PRIVIND ÎNCĂLCAREA DREPTULUI DE ACCES LA INFORMAŢIILE DE INTERES PUBLIC DIN CADRUL INSTITUTULUI NAŢIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE MEDICO-MILITARĂ „CANTACUZINO” Pârât  

Şedinţe

20.10.2020 Ora estimata: 09:00
Complet: C29 Fond-CA
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei de interes, ca neîntemeiată. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor Biroul Relaţii Publice din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino şi Comisia de analiză privind încalcarea dreptului de acces la informaţiile de interes public din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino. Respinge cererea formulată în contradictoriu cu pârâtele menţionate ca fiind introdusă împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite în parte cererea formulată în contradictoriu cu pârâtul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino. Obligă pârâtul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino să comunice reclamantului informaţiile solicitate prin punctele 3.2, 3.3, şi 3.5 ale cererii înregistrate sub nr. P.1786/27.04.2020, în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Obligă pârâtul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino să procedeze la soluţionarea reclamaţiei administrative nr. E2955/15.05.2020 în ceea ce priveşte aspectele invocate de reclamant referitor la cercetarea administrativă şi la sancţionarea disciplinară, în conformitate cu dispoziţiile art. 35 alin. 1 şi 2 lit. e din Normele de aplicare ale Legii nr. 544/2001, respectiv prin soluţionarea acesteia de Comisia de analiză privind încălcarea dreptului de acces la informaţiile de interes public constituită la nivelul pârâtului. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 20.10.2020.
Document: Hotarâre  5111/2020  20.10.2020 06.10.2020 Ora estimata: 09:00
Complet: C29 Fond-CA
Tip solutie: Amână pronunţarea
Solutia pe scurt: Amână pronunţarea la data de 20.10.2020. Pronunţarea se va face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 06.10.2020.
Document: Încheiere – Amânare ulterioară a pronunţării    06.10.2020 25.09.2020 Ora estimata: 09:00
Complet: C29 Fond-CA
Tip solutie: Amână pronunţarea
Solutia pe scurt: Amână pronunţarea la data de 06.10.2020. Pronunţarea se va face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Pronunţată în şedinţă publică, azi,25.09.2020.
Document: Încheiere – Amânare iniţială a pronunţării    25.09.2020