EXCLUSIV. Șeful LAPAR – „Dacă Ucraina va exporta în UE fără taxe, fermierul român va avea o mare problemă: profitabilitatea”
Intenția Comisiei Europene de a suspenda pentru un an taxele la import pentru toate exporturile din Ucraina către Uniunea Europeană stârnește îngrijorare în rândul fermierilor români. Aceștia se tem că vor fi concurați de produse ieftine, care în unele cazuri nici nu respectă trasabilitatea, în timp ce agricultorii nostri sunt nevoiți să se conformeze acestor reguli, ceea ce presupune costuri ridicate care le afectează profitabilitatea.
“Pentru fermierul român va fi o mare problemă. De aceea, săptămâna trecută am discutat la comunitatea de biotehnologii (n.red- o delegație a fermierilor români a efectuat o vizită de lucru la sediul Copa-Cogeca) de ce să reducem costurile inputurilor la nivelul fermei, costurile de producție. Dacă Ucraina va exporta în Comunitatea Europeană fără taxe, știm că sunt produse care nu respectă trasabilitatea, fermierul român va avea o mare problemă: profitabilitatea. Fără discuție, vor fi mărfuri foarte ieftine, iar produsele din Ucraina vor lăsa prețul mai jos”, a declarat pentru Puterea șeful LAPAR, Nicu Vasile.
Acesta susține că nu doar produsele din Ucraina pot să constituie o amenințare, ci și cele provenite din alte state non-UE.
“Noi luăm măsuri, respectăm trasabilitatea. Vorbim de produse destul de scumpe, de ce să nu recunoaștem, pe când colegii din non – euro cumpără produse din Asia cu alte prețuri. Trebuie să fim realiști”, a mai spus Vasile.
Comisia Europeană a propus recent suspendarea, pentru o perioadă de un an, a taxelor la import pentru toate exporturile din Ucraina către Uniunea Europeană. Propunerea trebuie să fie analizată şi aprobată, însă, de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.
Ce spune ministrul Chesnoiu
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune că nu știe să fi existat discuții la CE pe această temă. Cel mai probabil, pe 23 mai, data la care va avea loc Consiliul miniștrilor Agriculturii la Bruxelles, ea va fi analizată.
“Nu s-a discutat în momentul de faţă despre o astfel decizie. Eu particip pe 23 mai la Consiliul de miniștri de la Bruxelles. Am avut discuții și cu colegii din cabinet care răspund de zona de transporturi și, la fel, mi-au confirmat că nu au existat astfel de discuții. În orice caz, este important ca în aceste momente grele pentru întreaga omenire să fim solidari. De cealaltă parte, specificul nostru și sprijinirea fermierilor români rămâne un deziderat permanent, astfel încât să reglăm lucrurile, în așa fel încât nimeni să nu aibă de suferit și, ba din contră, să fim solidari unii cu ceilalţi, să ne putem sprijini în momente de cumpănă”, a declarat Adrian Chesnoiu pentru Puterea la finele ședinței de Guvern de miercuri.