Justiția cetățenească ia amploare în Ucraina. Cine sunt cei pedepsiți cu umilirea publică
Tot mai multe situații de „marauzi” ucraineni (termenul local pentru jefuitori) ori cei care încalcă normele publice, fiind pedepsiți cu umilință publică, apar în spațiul virtual.
Acest tip de justiție cetățenească – cu o popularitate crescută, în ciuda faptului că era inexistent în Ucraina înainte ca Rusia să-și lanseze invazia– este demonstrat de sutele de fotografii, videoclipuri și grupuri de social media.
„Publicului îi place ideea unei pedepse rapide, care evită procedurile legale greoaie”, spune Vasyl Vovk, avocat pensionar și general-maior al Serviciului de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU), citat de Kyiv Post. „Publicitatea „pedepsei” este foarte eficientă în prevenirea jafurilor și a altor infracțiuni.”
„Desigur, nu este legal! Nu suntem o republică înapoiată! Suntem o națiune democratică și legală”, continuă Vovk, pentru a sublinia că acest tip de justiție cetățenească nu este tolerat de guvernul ucrainean.
El adaugă că „poliția și instanțele de judecată trebuie să facă arestări și să stabilească pedepsele, nu proprietarii de magazine. Dacă se aduce un prejudiciu moderat sau grav sănătății victimei, aceste acțiuni ar putea declanșa și alte acuzații”, mai spune acesta.
Pe internet au apărut filări sau fotografii cu tâlhari stropiți cu vopsea, în timp ce alții au „hoț” sau un termen înrudit scris pe față și pe corp. Într-un număr mare de cazuri, acuzații sunt prezentați dezbrăcați de cămăși și adesea lăsați complet fără haine.
Poliția ucraineană este în prezent ocupată cu investigarea torturilor în masă, violurilor și crimelor care au avut loc sub ocupația rusă, pe lângă vânătoarea de sabotori care urmăresc să destabilizeze Ucraina. În acest context, urmărirea penală fie a hoțului care a fost prins, fie a persoanei care l-a legat nu este o prioritate pentru poliție, spune Vovk. „De regulă, cazurile de acest gen nu ajung în instanță: poliția are suficientă muncă și se crede că jefuitorii au fost pedepsiți corespunzător la stâlp”.