Caz de variola maimuței la Londra
Nici nu s-a lămurit bine omenirea în legătură cu acele cazuri de hepatită necunoscută la copii, că în atenția lumii medicale intră altă belea. Veștile rele vin dinspre Londra. Autoritatea britanică de sănătate (UKHSA) a raportat că a identificat la un pacient un caz rar de variolă a maimuței.
Aceasta este o boală virală, foarte asemănătoare cu variola umană, și provoacă, în general, simptome ușoare, cum ar fi febră, dureri de cap, dureri musculare și dureri de spate, iar recuperarea are loc în câteva săptămâni, deși nu e deloc exclus să se înregistreze și cazuri mai grave.
Potrivit British Health System (NHS), variola maimuțelor, cunoscută și sub denumirea de Monkeypox, după virusul care o produce și care aparține grupului de virusuri ortopox, este răspândită în principal de animalele sălbatice din Africa de Vest sau Centrală, dar riscul de a se răspândi în Marea Britanie, precum și în restul Europei, este foarte scăzut.
Infecția se poate transmite prin contactul apropiat cu o persoană infectată. Primul caz uman de variolă a maimuței a fost înregistrat în 1970 în Republica Democrată Congo. După cum scrie Institutul Superior de Sănătate pe site-ul său, oamenii pot contracta variola de la maimuță prin mușcătură sau contact direct cu sângele, fluidele corporale sau prin rănirea unui animal infectat.
Boala s-ar putea răspândi și de la om la om, totuși este mult mai puțin contagioasă decât variola umană. Se incubează aproximativ 12 zile după expunere. În prezent, nu există un tratament specific pentru această patologie. Pacientul care a fost testat pozitiv pentru acest virus s-a întors recent din Nigeria. Acolo se crede că s-a infectat. În prezent, este tratat în Londra, la Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.
Dr. Colin Brown, directorul UKHSA a declarat: „Este greșit să credem că suntem în pragul unei epidemii la nivel național. Nu sunt alerte în acest sens”. Pacientul cu variola maimuței este în stare stabilă.