Premierul canadian a găsit soluția pentru exporturile ucrainene de cereale
Prezent la Irprin, Ucraina, într-o vizită surpriză, premierul Canadei, Justin Trudeau, le-a promis ucrainenilor sprijin atât moral, cât și material. De altfel, Canada este al doilea cel mai important susținător al Ucrainei, după SUA, cu un ajutor de 1,5 miliarde dolari.
Și nu doar atât, Canada a promis că va ajuta Ucraina să identifice opţiuni privind modul în care poate exporta cerealele depozitate, pentru a sprijini securitatea alimentară globală, după cum a susținut premierul canadian într-un interviu acordat Reuters.
„Ştim că oamenii din întreaga lume vor suferi de foame din cauza acţiunilor Rusiei. Există cereale care aşteaptă să fie transportate din Ucraina. Trebuie să ne asigurăm că Rusia nu va împiedica livrarea cerealelor de care are nevoie omenirea”, a declarat premierul canadian.
Ca parte a eforturilor de a sprijini securitatea alimentară globală, Canada va furniza Programului alimentar mondial al Organizaţia Naţiunilor Unite 25 de milioane de dolari, a anunţat Trudeau. De asemenea, din 2023 Canada va elimina tarifele comerciale la toate importurile produselor ucrainene în Canada
Jucători importanți pe piață
Dincolo de ajutorul promis de Trudeau, nu putem, însă, face abstracție și de faptul că Ucraina și Canada sunt doi jucători importanți pe piața mondială a cerealelor, aflați în concurență directă în mod normal. În 2021, canadienii au avut o producție de grâu de circa 22 milioane de tone, în cădere liberă față de 2020, din cauza secetei, în timp ce la porumb recolta a fost de aproximativ 14 milioane de tone.
Spre comparație, Ucraina a avut o producție de grâu de 32,7 milioane tone și 40 milioane tone de porumb, în timp ce Rusia a obținut o recoltă de circa 76 milioane tone de grâu și o producție de 15 milioane tone de porumb.
În sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb şi al şaselea mare exportator de grâu, conform datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.
Dunărea, o posibilă soluție
De la debutul invaziei ruseşti, în 24 februarie, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.
Trudeau consideră că livrările prin porturile de la Dunăre ar putea fi o parte a soluţiei, fără să dea, însă, detalii. „Încercăm să rezolvăm o problemă directă”, a spus oficialul canadian.
Blocarea porturilor la Marea Neagră de către Rusia a determinat Ucraina să utilizeze calea ferată drept principala rută pentru exporturile de cereale, ceea ce a condus la aglomerarea vagoanelor de cale ferată la punctele de trecere a frontierei.
Conform Ministerului ucrainean al Agriculturii, exporturile de cereale în sezonul agricol 2021/2022, care a început în luna iulie 2021, au ajuns la 46 milioane de tone.