Prof. Mircea Coșea: Nu ne așteptăm la o scădere a inflației, din contra, la o creștere!
Prof. univ. Mircea Coșea subliniază că nu sunt semne ca, în următoarele două luni, să scăpăm de coșmarul scăderii inflației.
„Pentru viitoarea etapă pe care eu o estimez la două luni – două luni și jumătate, nu ne putem aștepta la o scădere a inflației, ci din contră, la o creștere, pentru că măsurile care s-au luat sunt discutabile. (…) Inflația din România nu este doar una monetară, ci este o inflație de structură, de costuri. Costurile producției României sunt atât de defectuos constituite ca urmare a înapoierii economiei noastre, care este de tip manufacturial, consumând multă muncă, energie, astfel încât toate fluxurile de energie nu au fost suportate de costurile acestei industrii care nu are o tehnologie atât de performantă încât să acopere această suprataxă cu energia. Astfel, au apărut falimentele. Numai luna trecută am avut, oficial, 20.000 de falimente. Asta înseamnă că trebuiau luate măsuri în energie, care nu s-au luat”, a explicat prof. Coșea pentru Dcnews.
În opinia specialistului, e nevoie de măsuri urgente luate de Guvern: pentru creșterea producției interne de energie și reducerea importurilor ; pentru micșorarea importurilor de alimente. Noi mâncăm 70% din import, din ceea ce se aduce în țară odată cu inflația, pentru că în economia internațională inflația crește cu mult ca urmare a unor lucruri știute: Ucraina, lanțurile valorice, lanțurile de transport, criza alimentară, șamd, subliniază prof. Coșea.
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022, au crescut cu 3,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%, conform INS.