„Sunt căminul multor organizații teroriste”: Președintele Erdogan nu este de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Președintele Tayyip Erdogan a declarat vineri că nu este posibil ca Turcia, membră NATO, să susțină planurile Suediei și Finlandei de aderare la alianță, afirmând că țările nordice sunt „căminul multor organizații teroriste”.
Deși Turcia a sprijinit oficial extinderea de când a aderat la NATO în urmă cu 70 de ani, opoziția sa ar putea reprezenta o problemă pentru Suedia și Finlanda, având în vedere că noii membri au nevoie de un acord unanim, scrie astraherald.com.
Planul Finlandei de a aplica pentru aderarea la NATO, anunțat joi, și așteptarea că Suedia va urma acest drum, ar duce la extinderea alianței militare occidentale, decizie pe care președintele rus Vladimir Putin și-a propus să o prevină prin lansarea invaziei Ucrainei.
„Nu vrem să repetăm greșeli similare”
„Sunt chiar membri ai parlamentului în unele țări. Nu este posibil să fim în favoarea extinderii”, a adăugat el. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că finlandezii vor fi „primiți cu căldură” și a promis un proces de aderare „lin și rapid”, care este susținut și de Washington.
Dar Turcia a criticat în mod repetat Suedia și alte țări din Europa de Vest pentru gestionarea organizațiilor considerate teroriste de Ankara, inclusiv grupările militante kurde PKK și YPG și adepții clericului islamic din SUA Fethullah Gulen.
Ușa NATO este deschisă
Ankara spune că guleniștii au efectuat o tentativă de lovitură de stat în 2016. Gulen și susținătorii săi neagă acuzația.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, salută decizia liderilor Finlandei de integrare în Alianţa Nord-Atlantică. Acesta a dat asigurări că procesul aderării la NATO va decurge rapid și fără probleme.
„Este vorba de o decizie suverană a Finlandei. Dacă Finlanda va decide să aplice, ea va fi primită cu căldură în cadrul NATO, iar procesul de aderare se va derula fără probleme şi rapid”, a spus Stoltenberg. „Sunt de acord cu președintele Niinistö și cu prim-ministrul Marin că apartenența la NATO ar întări atât securitatea NATO, cât și a Finlandei”, a spus el. „Aderarea Finlandei ar demonstra că ușa NATO este deschisă și că Finlanda își decide propriul viitor”.