Sfaturi pentru alegerea corectă a spray-ului pentru protecție solară
Numărăm zilele până când, oficial, vom intra în vară! Însă cel mai așteptat anotimp vine la pachet cu grija pe care trebuie să o acordăm expunerii la soare.
Fie că facem plimbări mai lungi, mergem o zi la piscină sau plecăm în vacanța mult așteptată, la mare, este bine să avem la noi un spray de protecție solară, cel mai bun aliat împotriva radiațiilor solare, ce ne pot pune în pericol sănătatea și frumusețea. Radiațiile UV se împart în două categorii: radiații UVA – ce contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii și radiații UVB – responsabile pentru arsurile solare și care au potențial cancerigen. Un spray de protecție solară este tot ce ne trebuie pentru a nu fi luați prin surprindere de efectele dăunătoare ale expunerii necontrolate la soare.
Un produs ușor de folosit, cu beneficii multiple
Dintre toate variantele de produse dedicate protecției împotriva radiațiilor solare, cele de tip spray sunt preferate de majoritatea, și asta pentru că sunt mult mai ușor de aplicat în orice situație, chiar și când vine vorba de copii. Așadar, pe timpul verii, ar fi de preferat să avem un astfel de produs la îndemână!
Un alt avantaj esențial atunci când vorbim despre spray-urile de protecție solară este că acestea se absorb mult mai ușor în piele. Așadar, nu va exista senzația neplăcută de piele uleioasă, așa cum se poate întâmplă în cazul unora dintre creme.
Foarte important atunci când alegem un astfel de spray este și SPF-ul – sun protection factor (în traducere, „factor de protecție solară”). Ne vom ghida după culoarea pielii – un ton mai deschis va avea mereu nevoie de o protecție mai ridicată decât un ton mai închis. Însă nu doar culoarea pielii se va lua în considerare în alegerea produsului de protecție; contează foarte mult și perioada expunerii.
Alegerea SPF-ului
Factorul de protecție solară 5 sau 10 nu este recomandat pentru expunerea îndelungată la soare, fiind vorba de produse care conferă protecție solară scăzută.
Cu un factor 15 sau 20 se va obține o protecție medie, iar expunerea la soare se va face pentru o perioadă mai scurtă.
Un spray de protecție solară cu factor 30 este ideal în cazul expunerii prelungite. Cercetările arată că blochează 97% din efectele razelor UVB asupra pielii, evitându-se astfel apariția arsurilor.
În cazul produselor cu factor de protecție solară 50 sau mai mare, protecția împotriva razelor UVB are loc în proporție de 98 – 99%. Acestea pot fi folosite în caz de expunere prelungită la soare, pe pielea foarte sensibilă, dar și pentru copii.
Factorul de protecție este ușor calculat și are o formulă cât se poate de clară: durata expunerii înmulțită cu timpul de autoprotecție în funcție de tonul pielii.
Cum aplicăm corect produsele cu factor de protecție solară
După alegerea unui spray de protecție solară cu SPF potrivit pielii, pentru protecția împotriva arsurilor solare, specialiștii dermatologi recomandă ca produsul să fie aplicat cu cel puțin 15 – 30 de minute înainte de expunerea la soare. Acesta ar fi timpul optim pentru ca pielea să absoarbă factorul de protecție.
La fel de important este să se repete aplicarea soluției de protecție solară o dată la două ore, pentru a fi eficientă. De reținut este și că, odată ce pielea intră în contact cu apa, produsul trebuie reaplicat imediat. Corect este să utilizăm cantitatea recomandată de fiecare producător în parte, astfel încât protecția să fie optimă.
Spray-ul cu factor de protecție solară trebuie folosit inclusiv în zilele în care soarele se ascunde, asta pentru că radiațiile UV pătrund chiar și prin stratul de nori. Indiferent de sezon, produsele cu factor de protecție solară pot fi aplicate și ca bază de machiaj, protejând astfel tenul de efectele nedorite ale radiațiilor solare.