Raportul anual al Departamentului de luptă antifraudă, prezentat în Camera Deputaților
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a luat act, luni, de Raportul anual de activitate al Departamentului pentru lupta antifraudă – DLAF, coordonatorul naţional al luptei antifraudă şi instituţie de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă – OLAF din cadrul Comisiei Europene.
Anul 2021 a marcat un moment aniversar pentru DLAF – împlinirea a 10 ani de la înfiinţarea sa ca structură cu personalitate juridică în carul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, se arată în raportul instituţiei pe anul 2021 trimis comisiilor parlamentare de specialitate şi liderilor de grup spre consultare.
Continuarea restricţiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19 a limitat, în anul de referinţă, interacţiunile faţă în faţă, în special în ceea ce priveşte activităţile de conştientizare şi formare profesională organizate periodic de către DLAF. Cu toate acestea, măsurile legislative, administrative şi operaţionale adoptate de Departament, pe parcursului anului, au consolidat capacitatea administrativă de a face faţă noilor provocări şi au creat premisele cadru pentru revenirea treptată la situaţia de normalitate, adaugă documentul.
Potrivit acestuia, DLAF a contribuit la elaborarea Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA) 2021 – 2025, aprobată de HG nr. 1269/2021, prin măsuri specifice de atingere a obiectivului general: „Consolidarea managementului instituţional şi a capacităţii administrative pentru prevenirea şi combaterea corupţiei”. De asemenea, DLAF a contribuit la analiza Parlamentului European, desfăşurată în mai multe state membre, privind identificarea modelelor de fraudă cu fondurile UE sub gestionare partajată.
DLAF exercită, conform legii, funcţia de control operativ în scopul identificării de nereguli, fraude şi alte activităţi ilicite ce aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Astfel, în anul 2021 DLAF a derulat verificări specifice în 294 de acţiuni de control – 178 se aflau în lucru la începutul anului, iar 116 au fost deschise pe parcursul anului, din care 200 au fost finalizate. Cele 294 de acţiuni de control aflate în derulare în anul 2021 au avut ca obiect verificarea modului de obţinere şi de utilizare a fondurilor structurale, de coeziune, agricole şi a subvenţiilor.
Din cele 294 de acţiuni de control derulate pe tot parcursul anului, 39,46 % reprezintă cazuri deschise în acelaşi an, 25,17 % cazuri deschise în 2020, 28,57 % cazuri deschise în 2019 şi doar 6,8 % cazuri cu vechime mai mare de 2 ani, respectiv cazuri deschise în anul 2018.
Cele 200 de acţiuni de control finalizate în anul 2021 au avut ca obiect verificarea modului de obţinere şi de utilizare a fondurilor structurale, de coeziune, agricole şi a subvenţiilor. Din cele 200 de acţiuni de control finalizate în anul 2021, în 82 s-au constatat indicii privind săvârşirea unor fraude care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, în 102 nu s-au confirmat faptele sesizate, iar în 16 cazuri nu s-au mai impus verificări suplimentare, acestea fiind închise, întrucât pe parcursul verificărilor DLAF, organul de urmărire penală a dispus asupra cauzei penale respective – EPPO (Parchetul European) – 4, DNA – 12.
Raportul mai arată, între altele, că în anul 2021 Departamentul pentru lupta antifraudă a transmis autorităţilor de gestionare a fondurilor europene sau altor autorităţi naţionale şi OLAF un număr de 228 Note de control şi 95 adrese de informare.
În anul 2021, valorificarea judiciară a activităţii DLAF s-a concretizat prin transmiterea către DNA/alte parchete a unui număr de 137 de Note de control, 82 de procese verbale de sesizare a organelor de urmărire penală şi 6 adrese de informare.