Ucise pentru că au vrut să divorțeze de verii cu care au fost căsătorite forțat
Pakistanul, cu zonele lui rurale, sălbatice, împietrite în timpuri de demult, este încă locul unde au loc căsătorii nu doar aranjate, ci forțate. Și, dacă fetele și femeile tinere îndrăznesc să conteste, să ignore, să respingă deciziile bărbaților și ale rudelor mai vârstnice din familie, sunt omorâte fără milă și fără remușcări.
Crimele de acest fel sunt numite crime de onoare și, din păcate, în Pakistan numărul lor ajunge lejer la peste o mie pe an.
Chiar zilele trecute au fost ucise două surori, Aneesa și Arooj, de 21 și 24 de ani. Acestea, în urmă cu câteva luni, au fost forțate să devină soțiile unor veri de-ai lor. Desigur, ele n-au fost de acord. Așa că, la puțină vreme de la căsătorie, au fugit în Spania, de unde au transmis că vor să divorțeze de soții lor. Totul părea în ordine.
Viața celor două surori se liniștise. Dar membrii familiei au tot invocat, în discuțiile cu ele, niște motive care păreau întemeiate și le-au făcut pe cele două tinere să se întoarcă în Pakistan. Ele chiar au crezut că vor putea iniția, dacă se duc acasă, procedurile de divorț.
Doar că, aici, în loc de orice altceva, surorile au fost torturate, chinuite, bătute, sugrumate și apoi împușcate mortal, chiar în satul Nathia, din districtul Gujrat din Punjab, unde locuiește familia extinsă. Potrivit poliției locale, a fost o adevărată ambuscadă pusă la cale de socri și de alți membri ai familiei pentru a le pedepsi pe cele două tinere.
Pentru că, au spus ei, n-a fost suficient să fugă din țară, au mai și spus că vor să divorțeze de verii lor. Un divorț înseamnă, în opinia rudelor, că femeile au dezonorat familia. Iar dublul asasinat s-a săvârșit doar ca să înlăture dezonoarea și rușinea aruncate de cele două. Adică un firesc al locurilor. Poliția îi anchetează acum pe unchii, pe socrii, pe soții celor două surori.