Dodon afirmă că este victima unei justiții dirijate politic
După ce fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore pentru mai multe infracțiuni, printre care îmbogățire ilicită, corupție și trădare de țară, partidul său, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), nemulțumit de decizia de reținere luată de procurori, a ieșit la protest în fața Parlamentului din Moldova.
Membrii, că nu pot să zic trei lulele, scandează: „Nu răfuielilor politice!”, „Nu dictaturii!”, „Jos Guvernul PAS!”, „Vrem justiție corectă!”, „Rușine!”. Protestatarii, în număr destul de restrâns, mai spun că ei au adevărul de partea lor și că Dodon e nevinovat, dar cei de la conducerea țării sunt impotenți și, pentru că nu pot altfel, recurg la show-uri.
De altfel, socialiștii lui Dodon au făcut mai multe afirmații de acest gen: „Nici într-o țară din Europa nu a fost arestat procurorul general, nu a fost arestat președintele și nici nu a fost furat un miliard. Ei au deschis Cutia Pandorei. Maia Sandu, prin acest acțiuni, ne-a dat de înțeles că o vom putea aresta și pe ea” (…) Țara este furată. Noi nu am ridicat toată țara, dar guvernarea trebuie să știe una: noi pentru Dodon vom sta pentru libertatea lui, pentru că este un președinte cinstit”.
Procurorul despre care unii spun că are sânge-n instalație, pentru că-și permite să investigheze un fost președinte de țară, se numește Petru Iarmaliuc și din 2019 lucrează la Parchetul Anticorupție Chișinău.
La rândul său, Igor Dodon a scris pe Facebook că e un dosar politic cusut cu ață galbenă ceea ce i se întâmplă. Iată mesajul: „Nu e prima dată când am devenit ținta unei justiții regizate și dirijate politic. În ultimii ani au fost multe atacuri și am trecut prin diferite campanii de calomniere și de acuzații nefondate. Totuși, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator ca azi, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur și simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacții negative la public. Îmi pare rău că s-a procedat în așa mod. Până și în politică trebuie să existe omenie și e grav dacă această omenie a fost sacrificată de dragul unor răfuieli personale cu un lider al opoziției. Stimați cetățeni, vreau să vă asigur că pentru fiecare element care prezintă interesul procurorilor eu am explicațiile și justificările necesare, pentru a înlătura orice suspiciune sau bănuială de corupție și ilegalitate. Acesta e un dosar politic cusut cu ață galbenă. Și sunt sigur că o judecată corectă și necontrolată politic îmi va da dreptate”.
Amintim că fostul președinte al Republicii Moldova a fost scos în cătușe de la reședința sa și reținut pentru 72 de ore, după ce, la percheziție au fost găsite sume de peste 600.000 de lei și peste 17.000 euro.
Să ne amintim, zic, de fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Cum, în 2017, a primit el cadou de la Vladimir Putin harta „Moldovei Mari”. Și cum, cu aplomb, declara că jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc. Harta Moldovei Mari, realizată de cartograful italian Bartolomeo Borghi, la sfârșitul secolului al XVIII-lea , după războiul ruso-turc, din 1790-1791, cuprinde teritoriul Republicii Moldova, cel al provinciei românești Moldova, nordul Bucovinei, dar și o parte din Dobrogea. Asta l-a determinat pe Dodon să afirme că „Dacă Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”.
Cum spuneam, Dodon este reținut pentru 72 de ore. Rămâne de văzut dacă mandatul se prelungește ori fostul președinte este eliberat.