Atenție! Copiii ”pandemiei” au mai puțini anticorpi pentru o serie de virusuri respiratorii comune

Publicat: 28 mai 2022, 12:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție! Copiii ”pandemiei” au mai puțini anticorpi pentru o serie de virusuri respiratorii comune

Copiii veniți pe lume în perioada pandemiei au un număr mai mic de anticorpi, iar post-pandemie se observă o explozie a bolilor infecțioase, subliniază statnews, citat de revista Nature.

”Copiii născuți în al doilea an al pandemiei au mai puțini anticorpi pentru o serie de virusuri respiratorii comune, deoarece au fost puțin expuși la mediul exterior”, avertizează Marion Koopmans, șefa departamentului de virusologie de la Erasmus Medical Center din Rotterdam.

De altfel, aceasta a fost și una din pistele urmate de cercetători pentru a explica apariția cazurilor de hepatită de cauză necunoscurtă. Cercetătorii s-au concentrat pe implicarea adenovirusului de tip 41 în apariția acestei boli, detectat la mai mulți copii cu hepatită de cauză necunoscută.

Thomas Clark, director adjunct al departamentului de boli virale la Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), a avertizat că specialiștii în sănătate publică se tem că vom asista la apariția multor boli prevenibile prin vaccinare, din cauză că mulți copii nu au fost vaccinați cu toate vaccinurile obligatorii în cei doi ani de pandemie. Astfel, acești copii ar putea face forme mult mai grave ale unor boli, din cauză că nu au fost vaccinați și nu au anticorpii care să-i protejeze.

În cei aproximativ doi ani de pandemie, sub amenințarea coronavirusului, nu am avut cazuri severe de gripă, gastroenterite, variola maimuței, hepatită de cauză necunoscută…

Dar după renunțarea la măsurile de protecție care aveau ca scop domolirea răspândirii coronavirusului, toate aceste boli infecțioase au explodat. Specialiștii spun că nu virusurile s-au modificat, ci comportamentul omului este diferit.

Din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, imunitatea de grup a scăzut, iar virusurile care înainte erau aproape inofensive acum pot provoca un val de îmbolnăviri.

„Ne putem aștepta la manifestări în afara limitelor normalității. Nu neapărat foarte severe. Dar anormale”, a explicat Petter Brodin, profesor de imunologie pediatrică la Imperial College London.