Chesnoiu pregătește terenul pentru Tomata 2023. Se anunță schimbări importante
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu susține, că anul viitor, programul de susţinere a legumicultorilor, denumit generic „Tomata”, se va baza mai mult pe investiţii, astfel încât aceștia să fie cât mai productivi, ceea ce înseamnă și o nouă abordare, cel mai probabil, față de cum eram obișnuiți.
Cât despre prelungirea programului Tomata (n. r. – producătorii au cerut recent prelungirea perioadei de recoltare pentru Programul Tomata 2022 până la data de 15 iulie, față de 10 iunie, din cauza vremii), ministrul spune că se analizează situația.
Ministrul s-a aflat, vineri, în județul Prahova, unde a stat de vorbă cu legumicultori din Olari, Rîfov, Balta Doamnei și Gherghița.
“Am discutat cu aceşti cultivatori care sunt înscrişi în «Programul Tomata», oamenii solicită – pe bună dreptate, pentru că este un an atipic, cu condiţii climaterice deosebite – prelungirea programului, încă analizăm, să vedem ce posibilităţi avem de a ne adapta programele în funcţie de nevoile lor, pentru că, până la urmă, ăsta este rolul statului, să fie în permanent în legătură cu fermierii, iar programele de sprijin să fie făcute pentru ei, nu să îmbrace o formă stabilită într-un birou la Bucureşti. Am luat deja decizia la Ministerul Agriculturii ca, de anul viitor, programul de susţinere a legumicultorilor noştri să fie bazat mai mult pe investiţii, pe ceea ce ei au nevoie ca să fie productivi”, a declarat Adrian Chesnoiu.
În acest an, Ministerul Agriculturii a alocat de la buget pentru susţinerea producţiei de tomate şi legume în spaţii protejate, programul „Tomata”, cum îl cunoaște toată lumea, o sumă de 225 de milioane de lei. Acesta se derulează în două etape: Ciclul I (3.000 euro per beneficiar) și Ciclul II (1.000 euro) per beneficiar.