Exclusiv: Cum își pot influența părinții copiii, ca să nu plece din țară?
Perioada adolescenței constituie o perioadă fundamentală în formarea identității și caracterului oricărui copil. Având în vedere vulnerabilitatea vârstei, dar și vulnerabilitatea vremurilor pe care le trăim, practic a devenit dfestul de grea asigurarea unui mediu adecvat, în care tinerii să fie înconjurați de „modele sănătoase”.
Și acest lucru este esențial, deoarece impregnate fiind de modele și valori, educația are ca finalitate formarea unui ADN autentic.
Un recent sondaj pe piața muncii, realizat în România, a relevat date îngrijorătoare: 51% dintre români vor sa părăsească țara, evident marea majoritate fiind tineri. În plus, datele mai arată că marea majoritate a copiilor și adolescenților sunt afectați la nivel psihic de contextual războiului, care a intervenit după perioada dificilă a pandemiei.
Dacă mai poate fi făcut ceva pentru îmbunătățirea situației, aflăm de la Elizabeth Balla – psiholog, trainer și coach în cadrul Academiei Open Tribe.
De ce s-a ajuns aici și ce este de facut?
Cei mai mulți tineri când iau decizia de a părăsi Romania invocă lipsa de educație, hotia și minciuna. O educație corespunzătoare vine în sprijinul formarii identității fiecărui tânăr, care ulterior prin dezvoltare personală continua devine un adult responsabil indiferent de țara și locul în care trăiește. Formarea și îndrumarea copiilor revine în sarcina părinților, ceea ce înseamnă ca părinții sunt cei care trebuie în primul rând îndrumați și susținuți cu diferite sfaturi și un parenting eficient.
Vorbim despre o alienare generala sau doar la noi în țară?
La noi in țară este cu siguranță o problema actuală și din cauza situației financiare necorespunzătoare.
Cum își pot influența părinții copiii ca să nu plece din țară și să își formeze aici o carieră solidă, indiferent de greutăți?
Punând accentul pe dezvoltarea inteligenței emoționale, copilul începe să se descopere; descoperindu-se, acesta începe să-și exploreze punctele forte, experimentând cu ele succesul. Trăind succesul, acesta nu va mai simți nevoia evadării.
Cariera solidă se dezvoltă prin descoperirea talentului și a vocației copilului.
După pandemie a urmat războiul. Cum le explicam copiilor ce se întâmplă și cum îi liniștim?
Este foarte important să fim dispuși la o comunicare atunci când copilul pune întrebări. În adolescență, acesta este un aspect deosebit de important pentru întrebările delicate, tabu, pentru că dacă văd că evităm un subiect, s-ar putea să nu fim întrebați data viitoare.
Secretul și tăcerea îi privează de ceea ce este cel mai necesar în aceste situații: încredere, securitate emoțională, puterea de a întări relația.
Este bine ca părinții să restricționeze consumul media al copilului în această perioadă, precum și pe al lor.
Ce traume emoționale pot genera aceste perioade dificile asupra copiilor?
Impactul unei pandemii asupra sănătății mintale a tinerilor este una dintre cele mai grave moșteniri ale epidemiei.
Epidemia urmată de război a provocat anxietate, depresie și tulburări de somn în rândul copiilor. Tensiune, nerăbdare, ceartă – statisticile arată că o treime din familii au fost grav afectate în urma pandemiei.
Experiența războiului se imprimă în memoria noastră transgenerațională: putem pierde securitatea, respective libertatea, de la un moment la altul.