Jubileul de Platină: Marea Britanie dorește să revină la sistemul imperial de măsură pentru a marca jubileul reginei
Premierul britanic Boris Johnson doreşte să reînvie sistemul imperial de măsură, folosit în mod tradiţional în Marea Britanie, ce foloseşte livra sau unciile, într-o mişcare post-Brexit care divizează deopotrivă publicul cât şi afacerile, transmite Reuters.
În aceeaşi săptămână în care este sărbătorită împlinirea a 70 de ani de la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, guvernul britanic va lansa consultaţii cu privire la modalităţile în care să modifice legea cu privire la greutăţi şi alte unităţi de măsură, după ieşirea din Uniunea Europeană.
În timp ce blocul european le solicită de obicei statelor membre să folosească sistemul metric, i-a permis Marii Britanii, în timp ce aceasta era membră a blocului, să folosească deopotrivă sistemul metric şi pe cel imperial. Astfel, limitele de viteză sunt exprimate în mile pe oră, iar berea şi laptele sunt vândute în pinte, dar multe alte produse, cum ar fi zahărul sunt vândute în grame sau kilograme.
După ce a ieşit din UE în 2020, Marea Britanie a început un proces de revizuire a regulilor aplicate în acea perioadă pentru a determina dacă acestea mai servesc sau nu interesului naţional. Printre aceste reguli se numără şi cele care interzic comercializarea mărfurilor în pachete cu greutatea exprimată în unităţi imperiale.
„Cunoaşteţi faptul că reglementările UE au necesitat vânzarea anumitor produse conform sistemului metric, dar premierul s-a exprimat clar că doreşte să se consulte cu privire la acest lucru în cursul acestei săptămâni”, a declarat luni un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson.
Unii cetăţeni britanici au primit cu entuziasm perspectiva revenirii la sistemul imperial de măsură, ca pe o modalitate de reconectare la trecut.
Cheryl Devlin, care deţine un aprozar în vestul Londrei, este de acord cu această revenire pentru că sistemul imperial de măsură este parte a culturii britanice. „Este frumos să ne păstrăm moştenirea. Eu am crescut cu livre, şilingi şi pence şi nu am înţeles de ce a trebuit să renunţăm la ele. De ce nu putem să păstrăm ceea ce am avut timp de sute de ani?”
Însă Sophie Bainsfair, care locuieşte în apropiere, este de părere că această revenire ar provoca noi bătăi de cap şi confuzii. „Nu înţeleg de ce am vrea să revenim. Nu are niciun sens”, a comentat ea.