Dan Cărbunaru: Guvernul a aprobat transmiterea către Comisia Europeană a mai multor programe operaționale
Guvernul a aprobat, luni, transmiterea oficială către Comisia Europeană a unor programe operaţionale, fiind astfel depăşit pragul de două treimi din totalul celor 43 de miliarde de euro alocaţi României prin fondurile de coeziune pentru 2021-2027, inclusiv cofinanţarea naţională, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
El a precizat că, în primul rând, este vorba de versiunea actualizată a acordului de parteneriat pentru perioada 2021 – 2027 pentru Programul Operaţional Regional Centru.
„Are o alocare propusă la nivelul Uniunii Europene de 1,152 miliarde euro, cu o cofinanţare naţională de 232 milioane euro”, a explicat Cărbunaru. Priorităţile derulării acestui program sunt: o regiune competitivă prin inovare şi întreprinderi dinamice pentru o economie inteligentă, regiune digitală, comunităţi prietenoase cu mediul, mobilitate urbană durabilă, o regiune accesibilă, educată, cu turism sustenabil, şi o regiune atractivă, a completat el, menţionând că este inclusă şi componenta de asistenţă tehnică.
Un doilea program operaţional este cel privind Transporturile 2021 – 2027. „Este un program multifond (…) proiectat pentru a avea în funcţiune în România o reţea de infrastructură de transport de înaltă calitate, care să asigure conectivitatea între România şi restul Uniunii Europene, precum şi între toate regiunile ţării, în siguranţă şi în armonie cu obiectivele de neutralitate climatică şi protecţia mediului. Are o valoare de 4,6 miliarde euro, cu o finanţare naţională substanţială care va sprijini conectivitatea rutieră, îmbunătăţirea conectivităţii secundare rutiere, creşterea siguranţei, atât în domeniul rutier, cât şi în domeniul feroviar, precum şi dezvoltarea atractivităţii transportului feroviar”, a afirmat Dan Cărbunaru.
S-a aprobat şi Programul operaţional destinat incluziunii şi demnităţii sociale. „Sunt alocaţi de la Uniunea Europeană 3,366 miliarde euro, dintre care 2,9 miliarde Fondul Social European şi alte 370 de milioane de euro din cadrul FEDR, iar cofinanţarea naţională este de 753 de milioane de euro. Priorităţile acestui program operaţional vizează dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, protejarea dreptului la demnitate socială, sprijinirea comunităţilor rurale fără acces sau acces limitat la servicii primare, reducerea disparităţilor dintre copiii la risc de sărăcie sau excluziune socială şi ceilalţi copii, servicii de suport pentru vârstnici, sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi, servicii sociale şi de suport acordate altor grupuri vulnerabile şi ajutorarea persoanelor defavorizate”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
El s-a referit şi la adoptarea în Guvern a Programului Operaţional Educaţie şi Ocupare 2021-2027, orientat în primul rând către arhitectura sistemului de coordonare, gestionare şi control al fondurilor europene.
„Asigură, totodată, implementarea viziunii strategice pentru a avea un sistem de educaţie de calitate, ancorat la dinamica pieţei muncii, precum şi crearea de oportunităţi pentru diverse categorii de grupuri, pentru integrarea lor sustenabilă pe piaţa muncii, respectiv Strategia România educată şi Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2021-2027. Din perspectiva alocărilor financiare pentru acest program, s-a ţinut seama de constrângerile regulamentelor europene. Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare va avea o alocare de 4,3 miliarde de euro din partea UE şi va beneficia de o cofinanţare la nivel naţional de 857 de milioane de euro”, a mai explicat Cărbunaru.
Nu în ultimul rând, acesta a anunţat că Executivul a aprobat şi Programul Operaţional Regional Nord-Est 2021-2027, program care va avea o alocare de 1,4 miliarde de euro şi o cofinanţare naţională de aproximativ 320 de milioane de euro.