UE: Embargou progresiv privitor la petrolul rusesc, Kirill pe lista neagră și 9 miliarde de euro pentru economia Ucrainei
Luni seara, cu câteva secunde înainte de miezul nopții, liderii celor 27 state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord care ar trebui să facă posibilă reducerea importurilor de petrol rusesc cu aproximativ 90% până la sfârșitul anului, relatează cotidianul belgian Le Soir.
Scopul final: întreruperea finanțării războiului Moscovei în Ucraina.
Boicotul aurului negru rusesc nu va fi total, dar aproape, concluzionează ”Le Soir”, acordul la care au ajuns liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene în privința renunțării la importul de petrol rusesc către UE.
Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul a oprit „o sursă uriașă de finanțare” pentru mașina de război rusă.
Liderii de state și guverne reuniți la Bruxelles au ajuns la un acord privind un embargou progresiv privitor la petrolul transportat pe cale maritimă – adică 2/3 din achizițiile europene de petrol rusesc.
A fost admisă o excepție pentru petrolul transportat prin oleduc, pentru a ridica dreptul de veto al Budapestei. Astfel, Viktor Orban obține ”menținerea în exploatare a conductei Drujba”, care alimentează cu petrol rusesc Ungaria, dar și Slovacia și Cehia, alte două țări care nu au ieșire la mare și care beneficiază, de asemenea, de excepție, mai precizează Le Soir. Prin urmare, un embargou ”light”, notează Die Welt.
Pentru ”Politico”, acest compromis arată că liderii statelor UE au fost nevoiți să capituleze în fața exigențelor premierului ungar Viktor Orban, acordând Budapestei o scutire aproape totală.
Premierul ungar Viktor Orban a menținut o atitudine dură în timpul discuțiilor, acuzând Comisia Europeană că nu a negociat în mod corespunzător interdicția cu țările membre.
El a spus că energia este o „problemă serioasă” și că „avem nevoie de soluții și apoi de sancțiuni”, transmite BBC.
Palatului Elysée susține că embargoul treptat al UE se va limita iniţial la petrolul transportat pe cale maritimă (adică 2/3 din achiziţiile europene de petrol rusesc). Ulterior, vor avea loc negocieri „cât mai curând posibil” pentru a se pune capăt restului importurilor de petrol din Rusia.
De asemenea, liderii europeni au convenit eliminarea din sistemul SWIFT a încă trei bănci rusești, printre care Sberbank, cea mai mare, și a trei societăți de radiodifuziune de stat. Din noul pachet de sancțiuni mai face parte și o listă neagră a UE care include aproximativ 60 de persoane, printre care șeful bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kirill.
Liderii statelor UE au aprobat și un pachet de asistență macro-financiară de nouă miliarde de euro care să permită guvernului de la Kiev să funcționeze economia