Circa 1.000 ha de culturi de pepeni și tomate, distruse de grindină. Ce s-a întâmplat cu rachetele antigrindină

Publicat: 01 iun. 2022, 17:30, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Circa 1.000 ha de culturi de pepeni și tomate, distruse de grindină. Ce s-a întâmplat cu rachetele antigrindină

Fenomenele meteo extreme produc pagube importante nu doar la noi, ci și la vecinii bulgari. O grindină puternică care a căzut, marți seara, a distrus în jur de 1.000 hectare de culturi – dovlecei, roșii și pepeni în localitatea Sadovo, situată în sudul țării, în regiunea Plovdiv. Totul s-a întâmplat după ce rachetele antigrindină nu au putut fi lansate, din cauza unui avion care zbura în zona Plovdiv.

Miercuri dimineața, fermierii au blocat timp de o oră drumul care merge de la Plovdiv către Haskovo, Svilengrad și Turcia, în semn de protest față de decizia autorităților, care nu au permis lansarea rachetelor antigrindină, potrivit bnr.bg.

Protestatarii s-au întâlnit și cu un reprezentant al Ministerului Agriculturii pentru a discuta opțiunile de compensare a pierderilor suferite.

Potrivit primelor estimări, se pare că între 70 și 80% din recolte au fost distruse de grindină, în condițiile în care culturile nu erau asigurate. Mai mult, o mare parte dintre fermieri au împrumutat bani pentru a înființa culturile, iar cum sunt în pragul falimentului.

Autoritățile din Sadovo au început să inventarieze pagubele, zonele cele mai afectate fiind  satul Cheshnegirovo și orașul Sadovo.