Chesnoiu caută surse de finanțare pentru fermierii care n-au prins micrograntul de 5.000 euro
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că va continua demersurile de identificare a unei surse de finanțare care să răspundă cât mai bine nevoilor solicitanților care activează în domeniul agriculturii și industriei alimentare, aflați în situația de a nu obține finanțare prin Măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, din cauza epuizării plafonului disponibil.
Pentru Măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar” au fost depuse peste 32.000 de cereri de finanțare, doar 10.000 de locuri fiind eligibile (fonduri de 50 milioane euro, în total).
MADR recunoaște disfuncționalitățile apărute în derularea programului și promite că metodologia de accesare va fi simplificată.
„Asigurăm fermierii că instituțiile subordonate MADR, responsabile cu implementarea măsurilor de sprijin, vor lucra la o mai bună coordonare metodologică și vor intensifica eforturile de debirocratizare privind actele necesare accesării măsurilor gestionate, pentru a simplifica și eficientiza accesul fermierilor la fondurile disponibile”, arată MADR.
Lista, publicată
Lista nominală cu cererile de finanțare depuse în cadrul apelului pentru Măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, în conformitate cu datele primite de la administratorul tehnic al platformei IMM RECOVER (Serviciul de Telecomunicații Speciale – STS), a fost postată pe site-ul oficial al APIA și poate fi vizualizată accesând link-ul https://apia.org.ro/microgranturi-in-domeniul-agroalimentar/, arată MADR. Ea cuprinde toate cererile de finanțare depuse, precum și pre-evaluarea automată realizată de sistemul informatic.
Citește și APIA: Lista celor 10.000 de fermieri eligibili pentru micrograntul de 5.000 euro
La realizarea listei finale a beneficiarilor, se va ține cont de prevederile art.8 din OUG nr.61/2022 – „Cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate la finanțare în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate stabilite în Ghidul solicitantului, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și în limita fondurilor alocate, conform art. 4 alin (2)”.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 61 din 6 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, sunt eligibili beneficiarii care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 6 și care fac dovada că cheltuielile efectuate din microgranturi potrivit art. 7, alin. (1) sunt în legătură cu activităţile/subactivităţile codului CAEN pentru care s-a solicitat finanţare, susțin reprezentanții MADR.
De unde ar putea să vină banii
Uniunea Salvăm Ţăranul Român (USTR) a solicitat recent Guvernului majorarea sumei de 50 milioane de euro până la 150 milioane euro, un nivel mult mai rezonabil pentru interesul cu care a fost primit programul în piață.
Cât despre sursele de finanțare, acestea sunt la îndemâna guvernanților, numai voință să aibă să facă ceva, susțin membrii USTR, care le-au semnalat autorităților și unde ar putea să găsească banii.
Pe de o parte, este vorba de fondurile europene necheltuite în perioada de tranziție 2021-2022, care ar putea să fie redirecționate către fermieri prin alte forme de sprijin. Concret, statele membre pot să folosească 5% din aceste fonduri pentru a le repartiza fermierilor afectați de crize, sprijinul fiind de 15.000 euro/fermier sau 100.000 euro/unitate de procesare.
În al doilea rând, s-ar putea apela și la cadrul temporar de criză, în contextul războiului din Ucraina, care prevede scheme de ajutor de până la 35.000 de euro pentru întreprinderile afectate din sectoarele agriculturii, pescuitului și acvaculturii și scheme de ajutor de până la 400.000 euro per întreprindere afectată de criză din oricare alt sector.