Sondaj internațional, rezultatele integrale: România, go est! Cât de mult a „căzut” Iohannis ca președinte
După ani de tranziție, apoi pandemie și acum război, 60% dintre români, ponderea cea mai ridicată din toată Europa de Est, ar avea încredere într-un lider autoritar, mai degrabă decât în sistemele democratice.
Este numai una dintre concluziile sondajului GLOBSEC Trends 2022, dedicat Europei de Est și realizat de institutul slovac GLOBSEC. Rezultatele sunt, în privința României, printre cele mai pronunțate, în sensul deplasării spre iliberalism.
Capitolul dedicat datelor sociologice culese din țara noastră este intitulat, sec: „România, spre Est”. Nicăieri în Europa de Est nu a existat o asemenea prăbușire a „satisfacției față de democrație” ca la noi: de la 30% în 2021 la 23% în 2022. Cifrele se corelează cu scăderea pe pantă înclinată a încrederii în președintele Klaus Iohannis: de la 44% în 2021, șeful statului a ajuns la 29% în 2022.
Cât de lipsiți de influență suntem…
E o cotă prezidențială extrem de mică de încredere publică, comparativ cu Alar Karis (Estonia) – 72%, Andrej Duda (Polonia) 52% sau Rumen Radev (Bulgaria) 59%. Interesant e că și în țări în care sunt de asemenea probleme de încredere în democrație, precum Slovacia, președintele Zuzana Caputova are o cotă de 47%, mai mare decât Klaus Iohannis, chiar dacă și satisfacția populară față de liderul de la Bratislava a scăzut foarte mult, cu 23% într-un an. Românii: „Nimic nu se va schimba” Resemnarea, cel puțin cea declarată, a devenit o marcă înregistrată a României, conform cifrelor studiului. 66% dintre Români au senzația de neputință în a influența guvernarea, adică treburile țării, un record în Europa de Est.
Doar Slovacia și Bulgaria (în jur de 50%) sunt asemănător de pesimiste. În același timp, în Estonia sau Polonia, doar 30% dintre oameni se consideră lipsiți de influență asupra propriului guvern. În aceste condiții, ale neîncrederii că se poate schimba ceva, sprijinul românilor pentru procesele democratice este mic, în raport cu tentația liderului autoritar, „care să rezolve lucrurile”. 60% dintre concetățenii noștri, de asemenea un record în Europa de Est, ar avea încredere într-o soluție unipersonală autoritară de conducător. Dublu față de numărul cehilor sau polonezilor care spun că și-ar dori un lider autoritar.