Ministrul Rafila: La noi, campania de vaccinare a împarțit lumea în două tabere. Vaccinurile anti-Covid, cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei
Vaccinurile contra Covid-19, reprezintă ”cea mai spectaculoasă evoluție din istoria medicinei”, dar, din păcate, la noi campania de vaccinare a fost compromisă prin politizarea ei, împărțind lumea ”în două tabere”, a declarat ministrul Sănătății.
”Vaccinurile împotriva acestei infecţii au reprezentat cea mai spectaculoasă, nu ştiu dacă descoperire, dar cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei, pentru că, într-un timp extrem de scurt – avem luna martie când OMS a declarat practic pandemia cu noul coronavirus – am avut un interval de puţine luni în care s-a ajuns la autorizarea de vaccinuri care să oprească transmiterea bolii. Vă aduc aminte că cea mai frecventă întrebare era „când credeţi că obţinem un vaccin care să oprească această pandemie”, a subliniat ministrul Alexandru Rafila la dezbaterea ”Geopolitica vaccinului. Realități internaționale și interese românești”, organizată de Fundația Europeană ”Titulescu”.
Brusc, societatea s-a confruntat cu îngrijorare legată de protecția sănătății în absența unui vaccin, cu traumele izolării, închiderii școlilor, restrângerii sau dispariției multor activități sociale, economice.
„Lumea nu era pregătită pentru aşa ceva. Schimbarea a fost extrem de brutală şi, în lipsa unui tratament eficace, în lipsa unui vaccin, în mod evident lucrurile acestea puteau să scape de sub control şi nimeni nu ştia cât timp vor mai dura, mai ales că teama legată de consecinţe – planul mortalităţii – era extrem de mare. Măsurile au fost – era să spun pompieristice, dar nu fac aluzie la nimeni – au fost luate sub presiunea informaţiilor, mai degrabă, decât din punct de vedere al consecinţelor asupra sănătăţii publice. (…) Viaţa a demonstrat că diversele discuţii, teme, apropo de reacţii la diverse vaccinuri, nu cred că sunt sustenabile, pentru că incidentele legate de hipercoagulabilitate, lucruri de acest gen, erau extrem de rare”, a explicat Alexandru Rafila.
Referindu-se la campania de vaccinare, ministrul Alexandru Rafila a menționat că ”succesul a fost îndoielnic, pentru că a fost foarte multă politică”.
„Ulterior, campania de vaccinare din ţara noastră a fost compromisă de politizarea ei şi de faptul că, în mod evident, în ciuda încetinirii ritmului de vaccinare, epidemia a fost declarată învinsă în primăvara – vara anului 2021 de către principalii doi lideri politici ai României din acea perioadă. (…) În ciuda unui efort logistic şi financiar pentru o ţară ca România, succesul a fost îndoielnic, pentru că a fost foarte multă politică şi a fost insuficient de bine pregătită o campanie de informare şi de comunicare”, a susţinut ministrul Sănătăţii.