Cine este profesorul controversat care se visează rector la Universitatea Titu Maiorescu
Una dintre cele mai mari universități particulare din România urmează să-și aleagă rectorul, iar printre cei care aspiră la această funcție se numără și politician controversat.
Universitatea Titu Maiorescu din București va trebui să-și aleagă un nou rector în locul prof. univ. dr. Daniel Cochior. Potrivit informațiilor noastre, se trag sforile care noul rector să fie controversatul conferențiar universitar de la Facultatea de Drept a acestei universități, Gabriel Liviu Ispas.
Acesta s-a remarcat ca fiind omul lui Adrian Năstase, Ecaterina Andronescu și Victor Ponta, fiind chiar secretar de stat în Ministerul Educației pe vremea tehnocraților. Totodată, el mai ocupat diverse posturi în Ministerul Educației: consilier al ministrului (2012-2013), secretar general adjunct (2013-2015), membru în ARACIS (2015). De asemenea, Ispas s-a mai remarcat prin girarea unei cărți scrise în penitenciar de fostul premier Adrian Năstase.
Cazul Iași
Numele lui Gabriel Liviu Ispas a apărut în dosarul instrumentat de către Direcția Națională Anticorupție Iași ce privește înmatricularea suspectă a mai multor studenți străini la Universitatea de Medicină și Farmacie din municipiul moldovean. Locuința, mașina și biroul lui Ispas din Ministerul Educației au fost percheziționate în 2014.
Surse judiciare susțineau, la vremea respectivă, că pe o parte din laptopurile și stickurile ridicate de anchetatori de la biroul și locuința lui Gabriel Liviu Ispas s-ar fi aflat și o corespondență purtată cu Universitatea de Medicină și Farmacie Iași cu privire la studenții admiși cu taxă în valută. La acea vreme, Liviu Gabriel Ispas a susținut, însă, că el nu are nicio implicare în acest caz.
Cazul POSDRU
Un alt caz în care a apărut numele lui Gabriel Ispas, la acea oră secretarul general adjunct al Ministerului Educației, este cel în care ar fi fost implicat, conform unor surse judiciare citate de “Mediafax”, în proiectul POSDRU în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție au ridicat documente de la MEN.
Sursele respective au declarat, pentru sursa citată, că din echipa de management a proiectului POSDRU “Toți la grădiniță, toți în clasa I. Programe integrate pentru creșterea accesului la educație și a nivelului educațional al copiilor din comunități defavorizate, cu precădere romi, în anul 2008 – 2009”, derulat de Ministerul Educației, au făcut parte 11 persoane, existând și indicii cu privire la “implicarea secretarului general Gabriel Ispas”.
Demnități pe filieră politică
Despre Gabriel Ispas, “România Curată” afirma că, în momentul numirii sale în funcția de secretar de stat, acesta nu era nou pe scena deciziilor politice din Educație, schimbând în timp corăbiile politice în funcție de interesul propriu – după ce a intrat în dizgrația lui Adrian Năstase, a obținut diverse demnități inclusiv cu sprijinul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România -, fiind, pe rând, șef al Agenției Sociale a Studenților în Guvernul Năstase, șeful Corpului de Control al Ministrului Cristian Adomniței și secretar general adjunct în mandatul lui Remus Pricopie și cel al lui Sorin Câmpeanu.