Ciucă cere grupului de lucru interministerial să respecte termenele de implementare a Programului „Masă sănătoasă în şcoli”
Premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, respectarea termenelor, astfel încât, începând din toamnă, să fie implementată extinderea Programului „Masă sănătoasă în şcoli”.
El a amintit că a dispus crearea unui grup de lucru interministerial din care să facă parte reprezentanţi ai ministerelor Educaţiei, Sănătăţii, Finanţelor, Agriculturii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
„Săptămâna viitoare, grupul de lucru este constituit, şi vă rog să ne prezentaţi şi planul de activitate, astfel încât să avem certitudinea implementării lui, temporal”, a spus Nicolae Ciucă.
Prim-ministrul a declarat că trebuie asigurat cadrul necesar, astfel încât elevii să poată beneficia de o masă sănătoasă, demers iniţiat inclusiv în vederea reducerii abandonului şcolar.
„Am cerut ca de la 150 de şcoli să extindem la un număr cât mai mare, pentru că eu consider că acest program trebuie să aibă o arie de cuprindere tot mai mare. Sigur, nu se va putea întâmpla peste noapte acest demers al nostru, dar sunt convins că prin măsurile pe care noi le vom conveni împreună cu celelalte ministere, extinderea numărului de şcoli unde se va aplica această măsură trebuie să crească până (…) să acopere întreg teritoriul naţional”, a spus el.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că pentru Programul „Masă sănătoasă în şcoli”, care ar urma să fie implementat în perioada 2022 – 2027, sunt vizate surse de finanţare în valoare totală de peste un miliard de euro. Programul are un grup ţintă de peste 900.000 de elevi, reprezentând o treime din total elevi.
El a menţionat că în prima rundă a Programului naţional de reducere a abandonului şcolar, finanţat prin PNRR, sunt vizaţi 190.000 de elevi, iar pentru runda a doua – 380.000 de elevi. Pentru elevii din învăţământul gimnazial este prevăzută o finanţare de 140 de milioane de euro, iar pentru cei din învăţământul primar – 212 milioane de euro pentru perioada 2023 – 2027.
La acestea se adaugă o finanţare a Băncii Mondiale pentru 120.000 de elevi de liceu, precum şi programul clasic „Masă caldă în şcoli”, care are 70.000 de beneficiari. De asemenea, în bugetul Ministerului Agriculturii sunt prevăzute 500 de milioane de lei anual.
„Punând la un loc toate aceste surse de finanţare, putem să avem un program integrat ‘Masă sănătoasă în şcoli’. Ministerul Sănătăţii va definitiva lista alimentelor care corespund conceptului de masă sănătoasă în şcoli. Prin Ministerul Agriculturii vom încuraja utilizarea – exclusivă, ne dorim – de produse agro-alimentare româneşti, astfel încât să ne apropiem de un grup ţintă de peste 900.000 de elevi, finanţarea fiind de peste un miliard de euro, pentru cinci ani, 2022 – 2027”, a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, implementarea programului ar trebui să înceapă din această toamnă.