Peste 350 de doctoranzi care își prezintă cercetările în cadrul „Conferinței Școlilor Doctorale” de la Galați

Publicat: 10 iun. 2022, 08:00, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
Peste 350 de doctoranzi care își prezintă cercetările în cadrul „Conferinței Școlilor Doctorale” de la Galați

La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați se desfășoară „Conferința Școlilor Doctorale”, aflată la cea de a 10-a ediție și la care participă peste 350 de cercetători și vor conferenția profesori universitari din Franța, Slovacia, China, India, Turcia și din România.

Evenimentul științific are ca obiective prezentarea și dezbaterea rezultatelor cercetării studenților doctoranzi de la universități din țară și străinătate și realizarea unor parteneriate în domeniul cercetării, inovării și al transferului tehnologic.

În cadrul celor 14 secțiuni legate de principalele domenii ale cercetării doctorale vor fi prezentate comunicări științifice care acoperă o arie largă de preocupări științifice, de la inginerie alimentară, eco-nanotehnologii, modele economice și strategii ale competitivității, la filologie, istorie și noi descoperiri în domeniul medicinei sau al kinetoterapiei.

La lucrările în plen vor conferenția dr. Zuzana Ciesarova, de la „Food Research Institute of the National Agricultural and Food Centre” din Bratislava, Slovacia, prof. dr. Deliang Wang, de la „China National Research Institute of Food and Fermentation Industries” din Beijing, China, dr. Nilanjan Dey, de la „Computer Science and Engineering Department, JIS University” din Kolkata, India, dr. Marius-Anton Ionescu, de la „Dermatology Department, University Hospital – Saint-Louis”, din Paris, Franța, prof. Ioan Călin Roșca, de la Facultatea de inginerie Mecanică de la Universitatea „Transilvania” din Brașov și prof. dr. Hakan Kar, de la „Mersin University Medical Faculty”, Department of Forensic Medicine, Sexual Assault Evaluation Unit, din Turcia.

În program sunt incluse și ateliere, standuri expoziționale și activități sociale, toate având ca scop dezvoltarea și îmbunătățirea rețelei școlilor doctorale.

„Conferința Școlilor Doctorale de la Galați este una dintre cele mai prestigioase conferințe ale doctoranzilor din țară. Este o ediție jubiliară, ne bucurăm că această manifestare științifică a crescut de la an la an, atât în ceea ce privește numărul participanților, cât și în privința calității lucrărilor prezentate. Vom continua inițiativa din 2021, de a publica lucrările într-un număr special din Inventions Journal, indexat Web of Science”, ne-a declarat academicianul Eugen Rusu, directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

O doctorandă din Galaţi, cea mai bună la o competiție în limba franceză

La reuniunea doctoranzilor a fost anunțat și succesul unei doctorande de la universitatea gălățeană la o competiție importantă. Iulia Darie, doctorandă a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a câștigat „Premiul I” la concursul „Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în trei minute), ediția 2022, organizat, la nivel național, de Agenția Universitară a Francofoniei în colaborare cu Institutul Francez din România și Universitatea Politehnică București.

Competiția națională, care se desfășoară în România din anul 2012, presupune ca doctoranzii înscriși să prezinte liber și pe înțelesul tuturor, în limba franceză, conținutul tezei de doctorat, unui public nespecializat și divers. Finala a avut loc în modul hibrid, pe 3 iunie, la București și a aliniat la start nouă tineri, veniți din toată România (Cluj Napoca, Constanța, Iași, Galați și București). Președintele juriului a fost chiar Mohamed Ketata, Director regional AUF pentru Europa Centrală și Orientală. Votul final s-a bazat pe preferințele publicului și peste 1.200 de persoane au desemnat-o pe Iulia Darie câștigătoarea competiției „Ma thèse en 180 secondes”.

Iulia este studentă în anul doi de studii doctorale și scrie o teză pe tema:  „Les méthodes mathématiques multivariées pour dépister les drogues”, sub coordonarea prof. univ. dr. fiz. Mirela Praisler, de la Departamentul de Chimie, Fizică și Mediu din cadrul Facultății de Știință și Mediu a universității.