Fermierii și-au făcut propriul lor târg la Slobozia. „Avem agricultori performanți” (Foto)
Fermierii români sunt din ce în ce mai performanți, după cum recunoaște chiar ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, ajungând la un nivel la care au devenit capabili să-și organizeze chiar propriul lor târg la Slobozia, în inima Bărăganului, o premieră în agribusiness-ul românesc.
Este vorba de FarmConect 2022 (9-11 iunie), primul târg organizat și asumat în intregime de fermieri, adică de către Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), care a beneficiat de sprijinul Primăriei Slobozia și al Faire de Libramont, cel mai mare târg în aer liber din Europa, în calitate de Partener Tehnic.
Chesnoiu: 2022 este unul dintre cei mai atipici ani
La dechiderea târgului a fost prezent și ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care a vorbit despre dificultatea perioadei prin care trecem, dar și despre obieectivele pe care fermierii trebuie să le aibă în vedere pentru a face performanță.
În opinia lui, 2022 este unul dintre cei mai atipici ani din ultimele 2-3 decenii, care vine după doi ani de pandemie, dar și de secetă extremă, ca să nu mai vorbim de războiul din Ucraina.
„Suntem cu toții preocupați de ce se întâmplă anul acesta, dar și mai preocupați de ceea ce urmează. Din discuțiile avute cu fermierii și cu cei implicați în activitatea de producție agricolă și industria alimentară, 2022 este unul dintre cei mai atipici ani pe care i-am întâlnit în ultimele 2-3 decenii. Aceasta pentru că vine după 2 ani de pandemie, după un an 2020 în care secetea și-a spus cuvântul și presiunea asupra rezilienței fermierilor a avut un cuvânt foarte puternic de spus, dar a venit și peste o situație în care inflația a început să crească, prețurile au luat-o razna, prețurile la energie și gaze naturale au impactat aproape toate sectoarele de activitate și agricultura nu putea să fie ocolită”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu la FarmConectRomânia.
Dincolo de faptul că România are un potențial uriaș, devine tot mai evident faptul că din ce în ce mai mulți fermieri fac performanță, pentru că altfel nu au cum să reziste pe piață.
„Din ce în ce mai mulți fermieri fac performanță și devin vectori în schimbarea mentalității în agricultura românească. Eu cred că această perioadă 2022-2027 va fi perioada de tranziție, în care indiferent că ești fermă mică, mijlocie sau mare, cuvântul care va defini activitatea agricolă va fi performanța, pentru că este din ce în ce mai greu să desfășori o activitate economică și când tragi linie la sfârșitul anului să vezi că nu ai realizat veniturile așteptate”, a precizat Chesnoiu.
El a vorbit și de importanța procesării materiilor prime agricole care poate să aducă valoare adăugată produselor obținute de fermieri. În acest scop a și fost majorat în viitorul PAC plafonul de care pot beneficia agricultorii interesați să integreze producția de la 2,5 milioane euro la 15 milioane euro, condiția principală fiind ca 70% din materia primă folosită să provină din țară.