Pregătește statul un mecanism de preluare a producției zootehnice? ADS, pare interesată

Publicat: 10 iun. 2022, 13:45, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Pregătește statul un mecanism de preluare a producției zootehnice? ADS, pare interesată
gripa aviara ferme de vaci CDC - SUA

Cum de Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea, proiectul de suflet al fostului ministru Petre Daea și pe care actualul ministru Adrian Chesnoiu a promis că-l resuscitează, nu se mai aude nimic, se pare că ceva preocupări pentru preluarea producției, fie ea și din zootehnie, există și la Agenția pentru Administrarea Statului (ADS). Fermierii ar putea să primească și ceva terenuri, dacă este nevoie și se mai găsește ceva, în condițiile legii, ce-i drept.

Nu de alta, dar acestea au fost două dintre subiectele aflate pe ordinea de zi a întâlnirii dintre șeful Agenției Domeniilor Statului, George Sava, și Asociatia Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine Ovine si Porcine din România, reprezentată de Mary Pană și Adrian Tomulescu.

Printre temele avute în vedere cu această ocazie s-a aflat și “crearea de către stat a unui mecanism de preluare a producției zootehnice (lapte, carne, derivate)”, fără să fie comunicate și alte detalii, a anunțat ADS pe Facebook.

S-a mai discutat, însă, și despre emiterea Normelor de aplicare ale Legii Zootehniei, unde la art 16 există posibilitatea sprijinirii crescătorilor de animale de a primi, în condițiile legii, terenuri de la ADS si UAT-uri, pentru nevoile de hrană ale zootehniei.

Terenuri și pentru apicultori

În același timp, ADS mai are în vedere și punerea la punct a unui cadru legislativ care să permită acordarea apicultorilor a unor terenuri neproductive din punct de vedere agricol din portofoliul ADS de până în 5.000 mp prin încredințare directă pentru amplasarea stupinelor.

“Acest lucru ar ușura desfășurarea activității apicultorilor, având posibilitatea să își amplaseze stupii în apropierea terenurilor agricole cu culturi ce au nevoie de polenizare, venind și în ajutorul agricultorilor. În acest fel, terenurile neproductive, ce nu pot fi folosite cu ușurință de către agricultori în mod normal ar putea sta la baza unor povești de succes pentru apicultorii României!”, a comunicat ADS în urma întâlnirii dintre șeful agenției și reprezentanții Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA).

Citeste si Fermierul Victor Chivu: „Fără ajutor, n-o să mai avem vaci”. “Am devenit importatori de lapte”- președintele ASAS