Se întâmplă în România: Satul cu case ieftine (VIDEO)

Publicat: 18 iun. 2022, 07:00, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Se întâmplă în România: Satul cu case ieftine (VIDEO)

Satul care a oferit case „chilipir” se numește Gherdeal, și se află la limita cu județul Brașov. În prezent, mai are doar 7 locuitori, dar aici locuiau 112 familii, pe vremuri.

Dacă vrei să ajungi în Gherdeal, ruta recomandată pentru peisajele ei este pe Valea Hârtibaciului, Sibiu – Agnita – Cincu – Bruiu – Gherdeal. Dar cum de a devenit faimos în aceste zile satul cu pricina?

Pare incredibil, dar cine a vrut să-şi cumpere o casă în această localitate de lângă Sibiu, a avut nevoie doar de un salariu mediu. Respectiv, mai multe case au fost scoase la vânzare cu 2000 de lei.

Gherdeal a fost părăsit de locuitorii săi, de-a lungul anilor. Pentru a atrage noi locuitori, preţurile la locuinţe au fost chiar şi de nivelul unui salariu mediu pe o lună. Potrivit orade sibiu.ro, una dintre locuitoarele satului este Maria Tiuţ.

A aparţinut călugărilor

Bătrâna a povestit că sașii care locuiau cândva în sat au lăsat moștenire biserica fortificată săsească și stilul caselor din partea de jos așezării. „Cam 22-25 de milioane de lei vechi e o casă la noi”, spunea ea, oferta fiind destul de tentantă, chiar dacă locuințele sunt mai mult ruine acum.

Când a fost creat, Gherdealul a aparţinut călugărilor cistercieni care aveau o mănăstire fortificată la Cârţa.