Un fost ministru al Fondurilor Europene avertizează: „PNRR se poate bloca”. Motivele invocate

Publicat: 17 iun. 2022, 16:57, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Un fost ministru al Fondurilor Europene avertizează: „PNRR se poate bloca”. Motivele invocate

Unele dintre jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență nu pot fi realizate din scurt, ci trebuie pregătite din timp, în caz contrar existând pericolul unui blocaj al PNRR, transmite Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Avertismentul a fost lansat cu ocazia participării la cea de-a X-a ediție a EUROSFAT, cel mai mare forum de afaceri europene din România. Motivele pentru care se poate bloca PNRR țin de voința politică și de delăsarea responsabililor de la Guvern.

„Este vorba despre realizarea jaloanelor stabilite. Unele pot fi «îngrășate în ajun», așa cum au fost multe până astăzi, dar unele trebuie mișcate din timp, precum licitațiile la proiectele de infrastructură, ca să ajungi la cele 50% lucrări contractate. Dacă nu sunt începute din timp, este imposibil”, a spus Cristian Ghinea, liderul think-tank-ului „O Țară ca Afară”, la evenimentul EUROSFAT.

Acesta a subliniat și diferența uriașă între PNRR-ul real, care înseamnă „oamenii de la MIPE, care muncesc pe documente și pe raportări”, și PNRR-ul politic, despre care tot vorbesc politicienii și care se schimbă săptămânal, pentru pensii, pentru irigații și așa mai departe. „Poate când vor fi aduse împreună se va mișca adecvat și implementarea”, a precizat Cristian Ghinea.

Fostul ministru a exemplificat două situații care pot contribui la blocarea PNRR din cauza lipsei de voință politică. Este vorba despre reforma pensiilor și despre depolitizarea companiilor de stat, două jaloane din anul 2022.

În ceea ce privește reforma pensiilor, Cristian Ghinea a semnalat completa inacțiune a Guvernului, ceea ce denotă lipsa de voință: „Anul ăsta, Guvernul trebuie să dea o lege prin care pensionarii speciali să câștige în linie cu cât au avut veniturile reale, pe ultimii 10 sau 15 ani în care au avut salarii. Este foarte simplu de făcut, dacă există voință. Dar, Guvernul nu vrea. Guvernul ar trebui, în acest moment, să discute cu Comisia Europeană care se așteaptă la reformarea tuturor pensiilor speciale, măcar cui i se aplică această lege. Dar, stau pur și simplu cu capul în nisip și nu zic nimic”.