Vaca sau oaia a fost frate cu românul prin codru? Este laptele cancerigen? Teme lansate de Avram Fițiu
Profesorul universitar de la Cluj, Avram Fițiu, fost subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii, readuce în discuție tema hormonilor de creștere din fermele industriale, susținând că există relații de asociere între aceștia și diferite forme de cancer. “Vaca servește din plin industriei agroalimentare și marilor ferme industriale, dar sub nici o formă țăranului român, ai cărui strămoși de milenii au avut oi și albine ca tradiție agricolă”, arată profesorul.
Fițiu spune că vaca este specifică istoric popoarelor migratoare din stepa Asiatică și a altor popoare din zone de câmpie, dar nicidecum unor popoare cu cultură montană precum al nostru.
“Ne-am prostit se pare în ultimul secol”, arată Fițiu, care vorbește de un adevăr istoric în care oaia a fost frate cu românul prin codru și nu vaca. Din punct de vedere ecologic, oaia este de departe cea mai ecologică specie animală și în acelasi timp campioana netă absolută din punct de vedere cultural, social și economic.
“Să mâncăm lapte de vacă ni se pare normal ca generație. Așa am mâncat și eu și nu știam de ce nu mă mai cuprind cămașa și cojocul lui Tata. Din 2012 după apariția controversei științifice am trecut doar pe lapte de oaie, capră și bivol și în special pe brânzeturi, fiind un mare consumator. De atunci am trecut treptat pe o dietă mediteraneană ce conține 20% componente animale (lapte, brânzeturi, carne, ouă) și 80% componentă vegetală ecologică cu caracter puternic antioxidant (peste 30000 de unități ORAC), cu indice glicemic scăzut (sub 35) și plante cu caracter chelator ridicat de metale grele. Altfel spus m-am reîntors ușor la alimentația bunicilor mei care mâncau carne doar duminica, iar în timpul săptămânii maxim 3 ouă, mult iaurt de casă și evident nelipsita brânză frământată de oaie și bivoliță”, spune profesorul într-o postare pe Facebook.
Ne-am prostit în ultimul secol
Fițiu recunoaște că a consumat în tinerețe lapte de vacă, însă “timp de aproape 2000 de ani nu a fost așa, poporul acesta provenind dintr-o civilizație a oii și nu a vacii”.
În opinia lui, vaca este specifică istoric popoarelor migratoare din stepa asiatică și a altor popoare din zone de câmpie, dar nicidecum unor popoare cu cultura montană precum al nostru. Ne-am prostit se pare în ultimul secol, declară Fițiu.
El vorbește de rezultatele unor studii realizate în SUA și Danemarca care susțin că între hormonii de creștere utilizați în creșterea producției de lapte din aceste țări (bovine growth hormone – BGH) ce stimulează producția de hormoni asemănători cu insulina (IGF 1) în laptele de vacă (de 6 ori mai mare cantitatea decât în laptele de oaie) și pacienții ce prezintă diferite forme de cancer exista relații de asociere.
Laptele de vacă produs în fermele din România?
Pentru laptele provenit din fermele și gospodăriile țărăneti de vaci (Bălțata, Bruna de Maramureș) sau bivoli mai rustici cu un comportament mai ecologic, nu se pune problema riscului identificat în cele două țări.
Fițiu atrage, însă, atenția consumatorilor români că pentru laptele produs în fermele industrial ar trebui să chestioneze producătorii asupra nivelului de hormoni de creștere din lapte, așa cum se întâmplă în multe țări din lume unde producătorii scriu pe etichetă 0 hormoni de creștere. Canada a mers chiar mai departe și a interzis hormonii de creștere, arată profesorul.
“Dacă mai luăm în calcul că vaca este incompatibilă ecologic cu noua politică europeană Green Deal datorită nivelului de metan și CO2 emis în atmosferă, se creeaza premisele reîntoarcerii noastre la rădăcină, adică la civilizația oii. Vom redeveni ce-am fost?”, se întreabă Avram Fițiu, conștient de faptul că postarea sa este împotriva a tot ceea ce se învață în facultate.
La prima vedere postarea face un joc neomarxist, știind faptul că această categorie politică din societate au recuperat Ecologia și au înroșit-o ideologic pe dinăuntru. La o analiză mai profundă este vorba de apărarea unui adevăr istoric în care oaia a fost frate cu românul prin codru și nu vaca, spune Avram Fițiu.