Galați. A absolvit „Universitatea Vârstei a 3-a” a cincea promoție de studenți cu vârste de 55-85 de ani
La „Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos” din Galați a avut loc cursul festiv la încheierea anului universitar 2021/2022 pentru cea de a 5-a promoție de absolvenți ai „Universității Vârstei a Treia” (U3A), care funcționează la Universitatea „Dunărea de Jos din Galați”.
S-ar putea spune că absolvenții „U3A”, seniori cu vârste de la 55 la 85 de ani au intrat în vacanță, dar foarte mulți dintre ei s-au înscris și la cursurile „Școlii de Vară – 2022” a „Universității Vârstei a 3-a” și vor participa până pe 15 septembrie la o serie de evenimente și ateliere dedicate tradițiilor și spiritualității creștine din zona Galați, Brăila, Tulcea.
„Universitatea Vârstei a 3-a”, un proiect inedit, dedicat studenților seniori, cu vârste între 55 și 85 de ani
Proiectul „Universității Vârstei a Treia” („U3A”), lansat în 2016 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este un proiect unic în universitățile de stat din România, fiind preluat după un model care funcționează la Universitățile din Toulouse și Nantes, din Franța.
Au mai fost prezentate în presă cazurile unor români care la o vârstă înaintată au devenit studenți pentru a-și satisface dorința, ratată la tinerețe, de a urma cursurile unei anumite specializări universitare. Sunt cazuri inedite, dar la Galați a fost pus în practică un proiect riguros, cu programe universitare foarte bine structurate, la care cursurile și seminariile sunt susținute de 50-60 de profesori și conferențiari universitari. „Universitatea Vârstei a 3-a” le oferă posibilitatea celor care la tinerețe au urmat cursurile unei universități să se specializeze într-un alt domeniu de care au fost tentați să se apropie.
„Modelul este unul de inspirație franceză. Ne-am inspirat de la colegii noștri francezi, care au fost amabili și ne-au oferit know-how-ul și secretul unui astfel de proiect, care nu e deloc unul simplu. Însă provocarea noastră a fost de a-l adapta la modelul românesc, la specificul societății românești”, ne-a declarat decanul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice, prof univ dr Florin Tudor.
La admitere a fost pusă condiția ca viitorii studenți să aibă de la 55 la 85 de ani. Fiecare grupă de studiu are 25-30 de studenți. Anual, la cursurile „Universității Vârstei a 3-a”, organizate de Departamentul de Formare Continuă si Transfer Tehnologic din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi se înscriu până la 120 – 150 de studenți seniori. Promoția din acest an este mai redusă, fiind formată din numai 60 de absolvenți.
Studiile sunt organizate pe 10 module: „Drept”, „Medicină”, „Artă, cultură şi civilizație”, „Istorie, Filosofie, Teologie”, „Kinetoterapie”, „Economie, Geopolitică și Relații Internaționale”, „Psihologie și pedagogie intergenerațională”, „Nutriție și știința alimentației”, „Ştiinţă și inginerie”, „Turism” și „Engleză”.
A cincea promoție de absolvenți „U3A” la momentul cursului festiv
În derularea programului a intervenit o suspendare temporară din cauza pandemiei, dar în toamna anului trecut cursurile au fost reluate și mulți dintre seniorii care au absolvit o specializare la edițiile trecute s-au înscris pentru un alt modul în anul universitar 2021-2022.
Studiul festiv care a marcat absolvirea a avut loc, în premieră, la „Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos”, de pe lângă Arhiepiscopia Dunării de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, a fost impresionat de acești studenți seniori, care continuă să învețe și a devenit unul dintre susținătorii proiectului, iar o parte din cursurile „U3A” au loc în săile muzeului arhiepiscopiei.
În deschiderea cursului festiv, iniţiatorul şi coordonatorul „Universităţii Vârstei a 3-a”, prof univ dr Florin Tudor, a făcut o prezentare generală a proiectului, început în urmă cu mai bine de 6 ani şi a mulţumit Înaltpreasfinţitului Casian pentru susţinerea proiectului şi găzduirea de cursuri în cadrul Muzeului eparhial. Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe cei prezenţi şi a rostit un cuvânt de învăţătură despre nevoia de a rămâne ancoraţi în credinţa în Dumnezeu şi în tradiţiile strămoşeşti, dar și despre colaborarea şi comunicarea firească între generaţii şi în special între cei tineri şi cei mai în vârstă, îndemnându-i pe studenţii seniori să implementeze cât mai multe programe şi activităţi comune cu tinerii.
La final, după vizionarea unui film retrospectiv, restauratori din cadrul Muzeului eparhial au prezentat procedeele necesare realizării conservării curative şi restaurării bunurilor culturale mobile.
„Școala de Vară” a studenților seniori: „Tradiții și obiceiuri la Dunărea de Jos și Dobrogea”
Cursul festiv a marcat și momentul începerii „Școlii de Vară” – 2022 la care vor participa o mare parte dintre studenții seniori până în luna septembrie. În anii trecuți, în perioada verii au fost organizate excursii de studii în diferite zone ale țării, dar în acest an s-a concretizat proiectul școlii de vară, a cărei temă este „Tradiții și obiceiuri la Dunărea de Jos și Dobrogea”.
Evenimentele de peste vară, ce vor avea loc în perioada 17 iunie – 15 septembrie 2022, sunt organizate cu sprijinul Universității „Dunărea de Jos” din Galați și în colaborare cu muzeograf dr. Brîndușa Ilie de la Muzeul Brăilei „Carol I”, Secția Etnografie și Cornelia Odagiu de la Bazilica Paleocreștină din Niculițel, județul Tulcea.
În cadrul „Școlii de Vară” au fost deja organizate două ateliere, „Fotografia ca document etnografic” și „Cel mai vechi obiect de acasă” și au fost prezentate mai multe colecții personale.