Finanțarea din fonduri UE, condiționată de statul de drept!
Pentru negocierile privind viitorul cadru de finanțare al UE sunt programate două reuniuni între Parlament și Consiliu. Simultan însă, Parlamentul, Consiliul și Comisia vor continua discuțiile despre reglementări legate de condiționalitatea privind statul de drept, care ar putea conduce la suspendarea sau reducerea finanțării UE pentru statele membre, în cazul în care acestea nu respectă drepturile fundamentale.
Cererea principală a Parlamentului este crearea unui mecanism eficient care să poată fi pus în practică.
În ceea ce privește Bugetul UE pentru anul 2021, deputații din Parlamentul European doresc să intensifice finanțarea programelor și proiectelor care vor sprijini tinerii, cercetătorii, lucrătorii din domeniul sănătății, antreprenorii, precum și infrastructura de transport, agricultura, drepturile fundamentale, securitatea și acțiunea externă.
Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare vor vota pentru a consolida actualul mecanism UE de sprijinire a investițiilor pentru perioada 2021-2027, pentru a ajuta întreprinderile din UE și pentru a asigura investiții private destinate priorităților pe termen mediu și lung, cum ar fi Pactul ecologic european și tranziția digitală.
Comisia pentru libertăți civile se va pronunța în privința unui raport de evaluare a măsurilor de urgență adoptate de țările UE în lupta împotriva pandemiei și a impactului acestor măsuri asupra democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale.