„SafeConsume”. Conferință a specialiștilor în ingineria alimentelor despre riscurile de îmbolnăvire în bucătăria de acasă
În cadrul Proiectului „SafeConsume”, dezvoltat la nivel european de 32 de institute de cercetări din 14 țări, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi, organizează, împreună cu Institutul Norvegian de Cercetare în Domeniul Alimentelor (NOFIMA), Conferinţa Internaţională „Shedding light on the dark territory of food safety – future solutions for risk reduction in domestic kitchens” (Facem lumină pe tărâmul întunecat al siguranței alimentare – soluții de viitor pentru reducerea riscurilor alimentare în bucătăriile casnice).
Conferinţa va avea loc la Hotelul Caro din București în perioada 27-28 iunie şi va fi urmată, pe 29 iunie, de un workshop.
Avertisment: 40% din bolile transmise prin alimente provin din mâncarea insuficient de bine gătită în bucătăria de acasă
Principalul obiectiv al acestei conferințe internaționale este de a aduce în atenția opiniei publice practicile consumatorilor care determină riscul microbiologic de îmbolnăvire prin intermediul alimentelor, dar și o serie de strategii pentru a reduce aceste riscuri. Programul conferinței este o combinație de prezentări, demonstrații și dezbateri.
Cercetătorii vor discuta cu reprezentanţii instituțiilor responsabile cu siguranţa alimentară, cu reprezentanți ai unor companii de producție și distribuție din industria alimentară, dar și cu reprezentanți ai consumatorilor, rezultatele obţinute în cinci ani de cercetări și studii ale comportamentului oamenilor în bucătăriile proprii, pornind de la ideea, dovedită statistic, că 40% din bolile transmise prin alimente sunt dobândite prin intermediul mâncării gătite acasă.
În general, consumatorii se îmbolnăvesc din cauza aplicării unor tratamente termice insuficiente pentru a omorî microorganismele patogene în timpul gătitului acasă, pentru că mănâncă tipuri de alimente cu risc ridicat, cum ar fi spre exemplu stridiile, fără a aplica o procedură de eliminare a riscului.
Alte riscuri de îmbolnăvire provin din consumarea unor alimente expirate sau care au fost depozitate la temperaturi prea ridicate, ori au fost gătite de cineva bolnav. Alți factori de risc sunt nespălarea sau spălarea inadecvată a mâinilor, nespălarea sau spălarea insuficientă a fructelor și legumelor.
Un risc de care nu prea ținem cont în bucătăria de acasă, mai ales atunci când ne grăbim, vine de la folosirea de bureți pentru spălarea vaselor sau a unor ustensile de gătit și plăci de tocat care au fost în contact cu alimente crude pe care se găsesc agenţi patogeni.
Riscul de îmbolnăvire în propria bucătărie este asociat cu prezenţa a cinci agenţi patogeni
Proiectul „SafeConsume” are în vedere riscul asociat cu prezenţa a cinci agenţi patogeni, care se situează în vârful clasamentului agenţilor producători de toxiinfecţii alimentare: bacteriile din genul Salmonella (ouă, produse cu ouă crude, carne de pasăre sau porc crudă sau gătită insuficient), Listeria monocytogenes (pește afumat, carne şi produse din carne, lapte nepasteurizat şi produse lactate de tipul brânzeturilor şi îngheţatei) şi Campylobacter (carne de pasăre), parazitul Toxoplasma gondii (fructe și legume nespălate) şi virusul Norwalk (norovirus) (fructe de mare, produse proaspete sau refrigerate).
Cele patru deziderate ale siguranței alimentare vizate pentru consumatori sunt: curățare, separare, gătire, răcire.
„Siguranţa alimentară este responsabilitatea comună a tuturor participanţilor din sistemul alimentar, inclusiv a consumatorilor, de practicile acestora depinzând succesul a tot ceea ce se întreprinde de-a lungul lanţului alimentar”, ne-a declarat prof. dr. ing. Anca Nicolau, coordonatoarea echipei de cercetători din Galați care lucrează în proiect.
Prioritatea este cunoașterea riscurilor și a metodelor prin care pot fi evitate
În condițiile în care lipsa de experiență în domeniul pregătirii alimentelor duce la creșterea cazurilor de îmbolnăvire, devine o prioritate la nivel european prezentarea acesori riscuri și a metodelor prin care pot fi evitate.
„Putem spune că ultima linie de apărare pentru îmbolnăvirile transmise prin alimente este reprezentată de consumator. Ştiind din raportările instituţiilor europene ECDC (Centrul European de Prevenire a Bolilor) și EFSA (Autoritatea Europeană pentru Sigurața Alimentelor) că aproximativ 40% din toate bolile transmise prin alimente sunt dobândite prin intermediul mâncării consumate acasă, considerăm că este nevoie de noi abordări pentru a ajuta consumatorii să înţeleagă riscurile asociate acestui consum, pentru a le reduce sau a le elimina.
Este necesară o combinație de strategii, inclusiv infrastructuri materiale, care să faciliteze adoptarea de practici şi comportamente sigure, să creeze abilități și să furnizeze cunoștințe îmbunătățite, dar și de o politică incluzivă de siguranță alimentară,” a mai precizat cercetătoarea Anca Nicolau.
Constituit din 32 de parteneri din 14 țări, Consorțiul „SafeConsume” vizeazăreducerea expunerii consumatorilor la pericolele biologice prin strategii de formare și educare.